Верховна Рада тимчасово призупинила прийняття нового закону про мобілізацію через його суперечливість. Журналісти 24 Каналу дізналися, хто може отримати відстрочку від призову на військову службу.

Доти, поки новий закон не буде ухвалений, діятимуть старі правила мобілізації, відповідно до законів і норм воєнного стану. Воєнний стан триває до 13 травня 2024 року.

Хто може отримати відстрочку від мобілізації? Наразі відомо, що чоловіки віком 18-60 років можуть отримати відстрочку від призову на службу.

мобілізація в Україні
мобілізація в Україні

Відстрочку за станом здоров'я необхідно підтвердити в територіальних центрах кваліфікаційної комісії та військово-лікарських комісіях.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Не просто оновити дані у ТЦК: чоловіків попередили, що буде потім Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом
Показати ще

До медичних підстав для отримання відстрочки належать:

  • тяжкі деформації опорно-рухового апарату;
  • інфекційні захворювання (гепатит, ВІЛ тощо);
  • гострі психічні розлади, синдром Дауна, шизофренія;
  • відновлення після операції, протезування, встановлені ендопротези.

Також підставою для відстрочки є навчання або наукова діяльність. На неї можуть претендувати:

  • студенти, аспіранти, докторанти;
  • наукові та науково-педагогічні працівники;
  • педагогічні працівники закладів освіти.

Відстрочка не означає зняття з військового обліку. Документ, що підтверджує відстрочку, видається профільним міністерством і в ТЦК за місцем обліку.

Раніше повідомлялося на порталі Знай.ua зайва вага може стати на заваді мобілізації: з яким ожирінням не беруть до армії

Як раніше повідомляв портал Знай.ua, кого в армію точно не заберуть: назвали вразливу категорію