З початком сезону активності кліщів у столичних регіонах медики закликають бути пильними та дотримуватись кількох важливих правил, щоб мінімізувати ризики пов'язані з цими маленькими, але небезпечними створіннями.

Кліщі можуть бути носіями різноманітних серйозних захворювань. Наприклад, у Київській області найчастіше зустрічаються хвороба Лайма у людей та піроплазмоз у собак.

Кліщів багато на природі, novostipmr.com
Кліщів багато на природі, novostipmr.com

У деяких регіонах України також трапляються випадки зараження кліщовим енцефалітом, туляремією та іншими захворюваннями.

Якщо вас вкусив кліщ, не варто ризикувати, краще негайно звернутися до лікаря. Видаляти кліща також краще за допомогою спеціаліста, але якщо це неможливо, можна спробувати зробити це самостійно.

Популярні новини зараз
Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Сім'ї отримають по 5000 гривень: хто у списку Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Однак потрібно зробити це обережно, використовуючи спеціальні інструменти або методи, щоб уникнути пошкодження кліща та подальшого зараження.

Після видалення кліща необхідно ретельно обробити ділянку шкіри, де був укус, а також стежити за своїм самопочуттям. Можливі симптоми зараження включають головний біль, температуру та слабкість, а також незвичайні зміни на місці укусу, такі як почервоніння, біль чи набряк.

захист від кліщів
захист від кліщів

Однак найкраще запобігти укусам кліщів, дотримуючись простих правил безпеки:

  • носіть одяг, що щільно прилягає до тіла і захищає від проникнення кліщів,
  • оглядайтеся після прогулянок щодо наявності паразитів,
  • використовуйте репеленти, щоб відлякувати кліщів.

Також слід пам'ятати про безпеку свійських тварин. Якщо ви помітили кліща на вихованці, краще відразу видалити його або звернутися до ветеринара.

Дотримуючись цих простих запобіжних заходів, можна значно знизити ризик зараження кліщовими захворюваннями і насолоджуватися активним відпочинком на природі без зайвих занепокоєнь.

Раніше ми писали про те, що пес "Патрон" теж у списку: породи собак, яких викрадають у господарів найчастіше

Крім того, Знай.ua повідомляв, чи можна котиків годувати собачим кормом - ветеринар розкрила все "за" та "проти"