Уряд береже науковий потенціал країни, тому студентів, аспірантів та викладачів поки що не забиратимуть на війну. Про це стало відомо після прийняття у другому читанні законопроекту №10449. Але є нюанси.

Право на відстрочку від мобілізації матимуть:

1. Здобувачі професійної або професійно-технічної, фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий". Тобто якщо студент отримав ступінь бакалавра, а далі вступив до коледжу, відстрочка йому вже не світить. Якщо цього року він випускається з останнього курсу вишу, то має відстрочку до 30 червня. За цей час потрібно вступити на аспірантуру або магітратуру.

Якщо забаритись, можна піти служити - гарантії немобілізації чи відстрочки на час вступу в магістратуру чи аспірантуру у липні та серпні у законопроекті ще не визначили.
Виключення становлять студенти медичних ВНЗ, які навчатимуться в інтернатурі.

2. Докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури; наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь. Аспірантів не зможуть мобілізувати незалежно від того, здобувають вони освіту за контрактом чи за бюджетні кошти.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись Гороскоп на тиждень 29 квітня-5 травня для всіх знаків Зодіаку: дежавю Раків, небезпечні зв'язки Стрілеців і клопіт Дів "Тварі ви, ви не люди": обленерго довело пенсіонера до смерті через вимогу стояти в чергах Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову
Показати ще

3. Педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

Законопроект поки ще не вступив в силу і чекає підписання.

Викладач. Фото з інтернету

Раніше ми повідомляли, що Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки

Нагадаємо: Новий закон про мобілізацію: міністр розповів, як зміняться дії поліції