Нещодавнє дослідження вчених із Каліфорнійського університету в Девісі кидає виклик загальноприйнятому сприйняттю парацетамолу як безпечного препарату, що відпускається без рецепта.

Результати цієї роботи показують, що навіть малі дози цього лікарського засобу можуть спричинити серйозні порушення у роботі серця. Дослідження, проведене на лабораторних мишах, продемонструвало, що регулярне застосування парацетамолу навіть у безпечних дозах (500 мг на день) змінює понад 20 різних сигнальних шляхів у тканинах серця. Раніше вважалося, що парацетамол впливає лише на два-три такі шляхи. Про це повідомляє Birmingham Live.

Аптека. Фото: скрін youtube
Аптека. Фото: скрін youtube

Встановлено, що миші, які отримували парацетамол протягом семи днів, спостерігалися значні зміни в рівнях білків, що регулюють різні біохімічні функції серця. Це свідчить про серйозні порушення у роботі цього життєво важливого органу.

Важливість цих результатів посилюється тим фактом, що парацетамол є одним із найчастіше застосовуваних медикаментів – у середньому люди приймають близько 70 таблеток на рік. Зміни у сигнальних шляхах серцевих білків вказують на те, що навіть мінімальні дози можуть призвести до окислювального стресу або накопичення шкідливих токсинів, що може спричинити довгострокові проблеми із серцем.

Популярні новини зараз
У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще

Аптека, скріншот: YouTube
Аптека, скріншот: YouTube

Автори дослідження, результати якого ще не опубліковані, радять обережно ставитися до використання парацетамолу і рекомендують застосовувати його в мінімально ефективних дозах протягом найкоротшого необхідного періоду.

Нагадаємо, ці три крупи - запорука міцного здоров'я: додайте в раціон і організм "заспіває"

Як повідомляв "Знай.uа", вчені знайшли останки схожі на інопланетян - "відмазатись" тепер не вийде

Знай.uа писав, душили самі себе: вчені розкрили моторошні подробиці ритуальних жертвоприношень жінок