Коли на вулиці починається артилерійський або ракетний обстріл, важливо знати, як діяти, щоб максимально убезпечити себе та своїх близьких.

Якщо ви опинилися на вулиці в момент обстрілу, вам потрібно лягти на землю або в якусь поглиблену область, наприклад, канаву або яму.

Такі рекомендації дає ДСНС.

Обстріл на вулиці / фото: Нацполіція України
Обстріл на вулиці / фото: Нацполіція України

Притисніть виступи, такі як бордюри, клумби або паркани, і накрийте голову руками. Уламки та вибухова хвиля найчастіше є причиною поранень, тому чим нижче і далі від місця вибуху ви будете, тим безпечніше.

Популярні новини зараз
Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне" У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Ідеальне укриття - це заглиблена траншея або канава глибиною 1-2 м, розташована на відкритому просторі, подалі від будівель та споруд, які можуть обвалитися або спалахнути.

Після обстрілу зачекайте приблизно 10 хвилин, щоб переконатися в безпеці, а потім повільно огляньтеся та перевірте маршрут на предмет уламків та інших небезпек.

Обстріл почався, а ви у транспорті

Якщо обстріл розпочався у транспорті, попросіть водія зупинитися та вийдіть із транспортного засобу. Відійдіть від дороги у бік багатоповерхівок або промислових об'єктів, лягти на землю і закрити голову руками.

Обстріл на вулиці / фото
Обстріл на вулиці / фото

Якщо ви знаходитесь за кермом, зупиніться і залиште автомобіль, відійдіть подалі від дороги.

У разі артилерійського обстрілу сховатися можна в бомбосховищі, підземному переході, канаві або траншеї, а також у трубі водостоку або під фундаментом огорожі. Головне – уникати місць, які можуть бути небезпечними, наприклад під'їзди будинків, місця під технікою чи непідготовлені підвали.

Як поводитись у натовпі?

Щоб зберегти своє життя в натовпі, основне правило - уникати попадання в натовп або оминати його. Якщо це неможливо, у жодному разі не рухатися проти натовпу. Більшість травм у натовпі відбуваються через затискання та затоптування.

Люди в натовпі зазвичай рухаються вперед, до виходу, що створює найбільшу тисняву біля дверей та проходів. Тому важливо заздалегідь знати запасні та аварійні виходи та план дій у разі аварійної ситуації.

Ракетний обстріл / фото: Reuters
Ракетний обстріл / фото: Reuters

Уникайте наближення до вітрин, стін та скляних дверей, які можуть бути причиною затискання. Якщо ви потрапили в натовп, не варто чинити опір. Зігніть руки в ліктях і підніміть їх, щоб захистити грудну клітку.

Не тримайте руки в кишенях і не чіпляйтеся за будь-що, оскільки це може призвести до травм. Зніміть прикраси, шарфи, краватки та інші предмети, які можуть бути небезпечними. Якщо щось упало, не намагайтеся це підняти.

Основне завдання у натовпі – не впасти. Якщо ви впали, спробуйте звернутися в клубок і захистити голову руками, закриваючи потилицю. Намагайтеся якнайшвидше стати на ноги.

Важливо пам'ятати, що в умовах паніки та страху люди можуть поводитись нерозумно, що може призвести до трагічних наслідків. Тому важливо зберігати спокій і не панікувати, дотримуючись простих рекомендацій для забезпечення своєї безпеки.

Раніше ми писали, У країни може чекати новий напад: звідки атакуватиме ворог

Вам буде цікаво дізнатися, "Бути в українському місті – це нагорода": 17-річна українка розповіла, як окупанти перетворюють наших дітей на "нових росіян"