Народне свято "Своборине дерево" відзначається 24 травня. У православному церковному календарі це день пам'яті преподобного Микити.

Інші назви свята: "Микита Стовпник", "Микита огірковик", "Огірковик", "Шипшин день". День був присвячений такій цілющій рослині, як шипшина. Чому його називають свобориним деревом, невідомо.

Також, православне свято сьогодні, 24 травня, - день пам'яті святого Мокія Амфіпольського.

Церква, фото з вільних джерел
Церква, фото з вільних джерел

Що потрібно зробити 24 травня

У народі помітили, що шипшина може вплинути на душевний стан. Тому можна підійти до шипшини, розповісти йому про свій смуток, переживання, він допоможе впоратися зі скорботою, розчаруванням, апатією та розпачом. Щоб діти позбулися страхів, бабусі треба сісти з дитиною під шипшиною та розповідати їй казки.

Популярні новини зараз
Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн "Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода Після ТЦК біжіть у банк: фінустанови вимагають оновлення даних
Показати ще

Гілки рослини потрібно зірвати разом із квітками і принести будинок, він вижене нечисть із дому. Також він має цілющі властивості. За допомогою пелюсток можна лікувати рани, а якщо зварити мед на квітах, він почистить кров. За допомогою відвару можна лікувати застуду. А дівчатам варто вмитися водою з пелюстками шипшини, щоб обличчя стало світлим. Так як починаються зелені святки, потрібно прикрасити будинок зеленню.

Що не можна робити 24 травня

Сьогодні забороняється сіяти та працювати на городі, інакше град загубить урожай. Не можна братися за нові справи, якщо не завершили старі – толку ніде не буде.

Вважалося, що сьогодні незаміжнім дівчатам не можна підмітати підлогу та виносити сміття – можна виганяти наречених. Також у цей день намагалися не робити весілля, інакше спілка буде неміцною та недовгою.

Нагадаємо про перенесення церковних свят, чи змінилася дата Вознесіння Господнього: традиції та заборони важливого дня.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.