Верховна Рада України підтримала законопроект про субсидії для книгарень та видачу книжкових сертифікатів громадянам. Згідно з картою законопроекту №11251, субсидії надаватимуться для відшкодування орендної плати за приміщення книгарень.

Сума субсидії покриватиме орендні витрати за квартал, що дозволить книжковим магазинам знизити операційні витрати та зосередитися на розширенні асортименту та покращенні сервісу.

Книгарня / фото: Pinterest
Книгарня / фото: Pinterest

Крім того, законопроект передбачає видачу книжкових сертифікатів громадянам України. Ці сертифікати вручатимуться при народженні дитини та при отриманні паспорта у 14 років.

Сертифікати можна використовувати виключно для покупки книг державною мовою, як у паперовій, так і в електронній формі. Ця ініціатива спрямована на заохочення читання з самого раннього віку та підтримку українських авторів та видавництв.

Популярні новини зараз
Блокпости на вулицях, доставка у "бусиках" та візит за адресою: як зміниться мобілізація після 16 липня Українцям стане складніше переоформити авто: що зміниться Українцям дозволили не платити за деякі комунальні послуги: за якої умови З 1 липня українці отримають 20 тисяч гривень пенсії, але не всі: кому пощастить
Показати ще

Заступник голови фракції "Слуга Народу" Євгенія Кравчук розповіла, що з 2024 року книжкові сертифікати на суму 908 гривень вручатимуться 18-річним українцям.

читання книжок
читання книжок

Після закінчення військового стану такі сертифікати також отримуватимуть батьки під час народження дитини. Користуватися сертифікатом можна буде протягом одного року.

За словами Євгенії Кравчук, суспільство виявляє велику цікавість до таких ініціатив. Дослідження показали, що частка людей, які читають щодня, зросла з 8% до 17% з 2020 до 2023 року.

Крім того, зросла популярність книг українською мовою – з 32 до 54%.

Раніше ми писали про те, що у українців збільшують субсидії: хто має право та як отримати

Крім того, Знай.ua повідомляв, у Мінсоці попередили всіх субсидіантів: проігнорувавши, поставте хрест на допомогу