Православна церква цього дня вшановує пам'ять апостола від 70-ти Карпа, єпископа. За повір'ям, цей святий приносить удачу всім тим, хто займається риболовлею.

На Русі вважалося, що на Карпа добре ловляться його "тезки" - коропи, звідси і назва свята: "Карполов". Тож чоловіки цього дня дружно виходили на рибалку. Інші назви свята: "Карп", "День Карпа", "Земля-чарівниця".

Цього дня варто обов'язково піти на рибалку та помолитися святому Карпу, щоби справа була успішною. Після молитви слід кинути частування рибам та іншим водяним мешканцям. Це дуже старий обряд ще старослов'янської Русі, але раніше кидали убиту тварину. Якщо зловите коропа, то це дуже гарний знак, який обіцяє удача. Риба така хитра та бойова, що в народі її назвали "водяною лисицею".

Популярні новини зараз
Головне за 16 червня: супермаркети не приймають купюри, друге подорожчання електроенергії та блокування карток українців Закінчення війни вже близько – старець Діонісій обнадіяв українців пророцтвом Викорініть з себе "радянщину": 5 звичок, які час залишити в минулому Пенсіонерам встановили обмеження: кому не світить підвищення виплат
Показати ще

Ще раніше виставляли горщики та інший посуд під квітучу шипшину, щоб пішов неприємний запах. Можете і самі постояти перед шипшиною, це допоможе позбавитися хвороб і захиститися від наступних недуг. Люди, які страждають на зайву худорлявість можуть також подихати запахом його квітів, це допоможе набрати вагу.

Ще сьогодні слід покликати майстра, щоб перевірив піч чи плиту із духовкою. Майстра слід пригостити короваєм і не шкодувати йому грошей. Але й сам майстер не повинен ставити надто велику суму оплати, інакше йому може цілий рік не везти. Також пригощають і домовика, який за повір'ям мешкає за грубкою. Так він охоронятиме ваш будинок і краще про нього піклуватиметься.

Дівчата раніше ще готували чарівне молоко. Для цього брали глечик із ранковим молоком і приносили його до шипшини ненадовго, а потім випивали. Вважалося, що шипшина наповнить його силою та допоможе зачарувати потрібного чоловіка.

Що не можна робити 26 травня

Церква сьогодні, як і будь-якого іншого дня, виступає проти лихослів'я, образ, лайки, жадібності, заздрощів і пліток. Не слід відмовляти у прохачому.

Народні прикмети не радять у цей день лінуватися і довго спати - проспіть удачу, прибирати в будинку та виносити сміття після заходу сонця теж не можна - можна винести добробут. Сьогодні, згідно з прикметами, забороняється їсти іншу рибу, крім коропа, інакше постраждає фінансове благополуччя. Не слід давати гроші в борг, але й відмовляти в цьому не можна – просто позичіть гроші завтра. Пересадку і посадку розсади або квітів також краще перенести - вони засохнуть або зів'януть.

Квітка Настурація
Квітка Настурація

Нагадаємо про перенесення церковних свят, чи змінилася дата Вознесіння Господнього: традиції та заборони важливого дня.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.