У вівторок, 28 травня, відзначається народне свято Микита Гусятник. Для православних це дата пам'яті преподобного Микити Халкідонського, єпископа.

У народі святого прозвали Гусятником, бо його вважають сторожем маленьких гусенят.

Друга поширена назва свята – день духів полудня. Південні духи жіночого роду бувають злими та добрими. Вони приходять на поля, де вже зацвіло або заколосився хліб. Добрі парфуми закривають колоски сковорідкою від палючого сонця, а злі спалюють колосся.

Популярні новини зараз
"ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми Олена Бюн розповіла, хто насправді замовив убивство Ірини Фаріон
Показати ще

Микита Гусятник 28 травня: історія

Святий Микита жив у VIII-IX століттях. Він був милосердний, захищав сиріт, допомагав знедоленим, а будинок завжди впускав подорожніх. За богоугодний спосіб життя Микиту поставили єпископом Халкідонії.

За правління Лева Вірменина почалася боротьба з іконами. Єпископ Халкідонський викривав іконоборців. За ревний захист святих образів Микита переніс багато принижень та страждань.

Коли імператор зрозумів, що не впокорить єпископа, він піддав його жорстоким тортурам і відправив на заслання. Після смерті у вигнанні мощі святого Микити здобули дар зцілення.

Микита Гусятник 28 травня: традиції свята

У цей день люди моляться святому Микиті про захист маленьких гусенят від хижих птахів та звірів.

Наші предки боялися зустрічі з полудницею, тому навіть у найспекотніший годинник зачиняли вікна, двері. На Микиту люди лікували дітей від полудниці – хвороба, коли сон проходить неспокійно.

Потрібно було вийти рано-вранці з дому, стати обличчям до світанку і вимовити спеціальну змову. Вважалося, що такий обряд вилікує дитину.

Що не можна робити 28 травня

Не можна цього дня погано ставитись до свійських птахів, ображати їх, ганяти, різати на м'ясо.

Не варто цього дня батькам ображати та ображати дітей, залякувати їх, не помічати їхні здобутки, інакше стосунки з дитиною серйозно зіпсуються.

Пускати до будинку незнайомців сьогодні – погана прикмета.

Не можна витиратися чужим рушником сьогодні, користуватися чужими духами та косметикою, приміряти не своє взуття та одяг.

Нікому не розповідайте про свої плани, інакше вони не здійснюються. А також не варто цього дня говорити про свої досягнення та заробіток, щоб заздрісники не наврочили.

Нагадаємо про перенесення церковних свят, чи змінилася дата Вознесіння Господнього: традиції та заборони важливого дня.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.