У церковному календарі це день вшанування пам'яті двох святих: апостола від 70-ти Єрма (Єрмія) Далматського, єпископа та мученика Єрмія Команського.

Інші назви свята: "Єремей-бобовник", "Єремеїв день". Назву "бобовник" свято отримало за те, що в цей день було прийнято садити бобові, а "розпрягальник" – за те, що в цей час закінчувалася сівба і селяни розпрягали коней.

У цей день потрібно особливо уважно ставитися до коней. Їм бажано дати різні ласощі. Якщо у вас є кінь, виведіть його відпочити, поїсти трави, викупайте і впорядкуйте. Часто коні дуже важко працюють, а це своєрідна подяка їм.

Наші пращури вірили, що після посіву ярих на поля приходить Житний дід або Полевик замість людей. Це злісна і не любляча людей істота. Тому він часто жартує над ними, якщо заснути в полі, то він може зробити так, що людина довго не може прокинутися, хоча дуже старається, а потім весь день сонний. Будьте обережнішими в полях, раптом предки все ж таки мали рацію.

Популярні новини зараз
Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми Гроші змусять повернути державі: українців попередили
Показати ще

А вони дуже шанобливо ставилися до нього, щоб не зіпсував хліб і не напускав змій у поле, його намагалися по-різному задобрювати. Йому треба принести частування: яйця, тушку півня, але тільки без голови. Їх слід кинути у рів далеко від дороги. А на зиму йому залишали яблука та трохи зерна.

Жінкам у цей день потрібно провести час, працюючи по дому чи на городі. Також слід посадити боби, тоді вони принесуть добрий урожай. Тож іноді це свято називали ще Бобовником.

Дівчатам бажано провести час із подругами, подбати про посаг, здобути досвід у заміжніх жінок, змайструвати щось своїми руками. Ще сьогодні можна проводити різні ритуали та обряди на кохання.

Закохана пара, фото: Знай.ua
Закохана пара, фото: Знай.ua

Що не можна робити 31 травня

Сьогодні, як і будь-якого іншого дня, церква виступає проти сварок, лайки, жадібності, заздрості, зневіри.

Народні прикмети не радять у цей день починати переїзд - зміна житла може спричинити проблеми з грошима та роботою, а також погано позначиться на здоров'ї. Не слід сьогодні купатися у водоймах, рибалити, ходити в ліс - за народними повір'ями, тим часом розгулюють русалки та можуть захопити за собою.

Нагадаємо про перенесення церковних свят, чи змінилася дата Вознесіння Господнього: традиції та заборони важливого дня.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.