Православна церква цього дня вшановує пам'ять святителя Никифора, сповідника, патріарха Константинопольського.

Інші назви свята: "Нікіфор дубодер", "В'юнець", "В'юнішник". Цього дня вітали пари, які одружилися цього року.

Хазяйки прикрашали вдома віночками з березових гілочок, а до обіду обов'язково пекли коровай.

Цього дня слід сплести вінок. Він буде не лише окрасою, а й талісманом, який захистить від нечисті та злих людей. За основу слід взяти берізку і додати гілочки полину. Вважається, що вони вбережуть від русалок, які особливо активні в цей час. Їх можна носити не лише дівчатам, а й усім людям, а також їх надягають на тварин.

Популярні новини зараз
"Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими "ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки
Показати ще

Потім віночки можна повісити на хлів, колодязь, пташник, просто кинути в поле або повісити на дерево. Тоді буде добрий урожай. Після цього дня вінок треба розірвати та спалити.

Можна плести вінок і щоб залучити нареченого. Коли будете його плести, треба думати про коханого, надіти віночок на голову і заснути з ним. А потім треба сховати до зими. Взимку його розривають, заварюють чай. Але пити настій можна лише дівчині, яка робила вінок.

Також потрібно спекти великий коровай, він уособлює сонце, багатство та благополуччя. Можна піти у гості, пригостити гостей вином, дітям потрібно давати невеликі гроші та цукерки.

Існує ще один цікавий ритуал. Пара, яка хоче одружитися, бере в руки берізку і заходить до наречених, які зіграли весілля цієї весни, і передають їм квіти. А ця пара потім – наступним. Так діляться своєю любов'ю.

Що не можна робити 2 червня

Сьогодні, як і будь-якого іншого дня, церква виступає проти сварок, лайки, наклепу, жадібності, заздрощів, зневіри.

Народні прикмети в цей день не радять укладати угоди, а також домовлятися про щось на майбутнє – можна втратити велику суму грошей. Також не слід йти на цвинтар - є ризик принести із собою звідти негатив.

Нагадаємо про перенесення церковних свят, чи змінилася дата Вознесіння Господнього: традиції та заборони важливого дня.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.