Цього дня згадує мученика Феодота Анкірського. Інші назви свята: "Федот", "Урожайник", "Федот Страж", "Налив", "Сонцеворот".

У народі Феодота прозвали Урожайником.

Вважається, що сьогодні Федот ходить навколо водойм із серпом у руках і лякає русалок. Він відрізає їм волосся, в якому міститься вся чаклунська сила. Тому вони не сильно активні цього дня, а отже, спокійно можна купатися в річках і озерах, русалки вас не потягнуть під воду. Можна також проводити час і поруч із водоймищами, бо перед тим як зайти у воду, краще все ж таки помолитися святому Федору.

Популярні новини зараз
Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані Комунальники зробили попередження для всіх, хто має лічильники: переплати не уникнути Забули чек у магазині - потрапили до рук шахраїв: як працює нова схема Після ТЦК біжіть у банк: фінустанови вимагають оновлення даних
Показати ще

Також його можна попросити, щоб не було негоди, а врожай, щоб був відмінним. А все тому, що є прикмета, що якщо сьогодні піде дощ, то буде малий налив враженого колосу.

День ще іноді називають Гнійницею, бо вважається, що гній, який зберуть сьогодні, цілющий. Його раніше часто використовували для лікування шкірних захворювань. Потрібно поставити в нього людину, щоб вона дивилася на схід сонця і помолилася святому втопити всі недуги в цій купі. Потім по ній треба довго потоптатися, а ноги промити проточною водою. Сам гній потрібно кинути під сухий пень.

Біля будинків пенсіонерів вивалили гній, фото dailystar
Біля будинків пенсіонерів вивалили гній, фото dailystar

Дівчата можуть втопити свою самотність цього дня. Потрібно встати рано-вранці, взяти свіже яйце, покатати його біля серця, зварити, почистити і віддати тваринам або птахам. А шкаралупу треба кинути у річку. Іти треба, не оглядаючись, щоб самотність не повернулася, і ні з ким не говорити дорогою додому. Тому слід піти в монастир, поставити свічку за своє здоров'я та нареченого.

Ще є повір'я, що якщо скупатися цієї ночі, то можна очиститися від поганих снів, про які ви боїтеся, що вони здійсняться. Купатися треба голяка і розповісти воді свій сон, вона віднесе його подалі. Три рази зануритися з головою, перед сном прочитати "Отче наш", вранці вмитися святою водою і сказати: "Сни погані йдіть, більше душу мені не бередіть" .

Купання кота, скріншот: YouTube
Купання кота, скріншот: YouTube

Що не можна робити 7 червня

7 червня, як і будь-якого іншого дня, церква виступає проти сварок, пліток, наклепів, образ, жадібності, заздрощів і зневіри.

Згідно з прикметами наших пращурів у цей день не можна займатися рукоділлям, освідчуватися у коханні та свататися - можуть відмовити. Також вважається, що сьогодні краще не наближатися до водойм і не купатися - за повір'ями, Федот у цей час воює з русалками, тому може ненароком переплутати людину з нечистістю.

Нагадаємо про нові дати свят: коли у 2024 році відзначають Трійцю, Вознесіння та Різдво Івана Предтечі.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.