Верховна Рада України ухвалила законопроєкт № 8030 "Про дошкільну освіту", який має на меті суттєво покращити якість та доступність дошкільної освіти для всіх дітей країни. Батькам розповіли, яких змін варто очікувати.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у своєму Telegram.

"Україні вже давно потрібно реформувати дошкільну освіту. Тому ми пропонуємо чітко визначити форми її здобуття, форми дитячих садочків, педагогічну підтримку батьків та ще низку важливих змін. Впевнений, їх відчують усі учасники процесу — і педагоги, і батьки", - сказав ініціатор законопроєкту Володимир Воронов, голова підкомітету Ради з питань раннього розвитку та дошкільної освіти.

Дитячий садок, фото foxnews
Дитячий садок, фото foxnews

Закон передбачає низку важливих змін, зокрема:

Популярні новини зараз
Не виживаєте, а комфортно існуєте: у Мінсоці підрахували, що 7000 грн – норма для українця Комунальники зробили попередження для всіх, хто має лічильники: переплати не уникнути Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки За таке влітку ще не платили: сюрпризи в платіжках дедалі незвичніші
Показати ще
  • Більше мовних можливостей. Дозволено використовувати мову корінних народів або національних меншин поряд із державною мовою під час освітнього процесу. Діти з порушенням слуху зможуть здобувати дошкільну освіту українською жестовою мовою, також заохочується вивчення мов міжнародного спілкування, перш за все англійської

  • Інклюзивність.Території, будівлі та приміщення закладів дошкільної освіти мають бути облаштовані з урахуванням потреб людей з обмеженою мобільністю.

  • Гнучкість у виборі форми навчання. Основною формою освіти залишається очна, але батьки зможуть обирати й інші форми: дистанційну, сімейну (домашню), педагогічний патронаж.

  • Доступність. Створюються мобільні дитячі садки, а також діти зможуть перебувати у закладі дошкільної освіти понад гарантований час (до 12 годин). Запроваджується чітка черговість зарахування до комунальних садків, якщо місця у комунальному садку немає, батькам надаватиметься перелік альтернативних закладів або садочків з вільними місцями.

  • Більше прав для батьків. Вони зможуть бути присутніми під час освітнього процесу. Запроваджується механізм збалансування інтересів усіх учасників освітнього процесу.

Очікується, що ці зміни зроблять дошкільну освіту в Україні більш доступною, якісною та гнучкою, а також краще відповідатимуть потребам сучасних дітей та їхніх родин.

Дитячий садок
Дитячий садок

Нагадаємо, що українцям пояснили, чому краще не віддавати дітей до школи у 7 та 8 років.

Як повідомляли раніше, у МОЗ назвали симптоми при яких не можна відвідувати садочки та школи.

Як писав "Знай" раніше, харків'яни показали злиденне меню в дитячому садку.