У церковному календарі це день вшанування пам'яті великомученика Феодора Стратилата, Гераклійського. Інші назви свята: "Федор", "Федорів день", "Гнійник", "Толока".

Кододезником день прозвали через те, що, як правило, 8 червня вибиралося місце для майбутніх колодязів. Також на Федора (Феодора) було прийнято удобрювати землю гноєм. Звідси і друга найпоширеніша назва дня – Гнойовик.

Що потрібно зробити у Федоров день

Сьогодні краще вирити колодязь, але спочатку треба на ніч поставити сковороду на це місце, а вранці, якщо вона запітніла, можна вже копати. Якщо сковорідка суха, змініть місце.

Популярні новини зараз
Наступного місяця пенсія може не прийти – хто з пенсіонерів ризикує залишитися з пустим гаманцем Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців За таке влітку ще не платили: сюрпризи в платіжках дедалі незвичніші
Показати ще

Колодязна вода має цілющу силу в цей день, але вона буде ще сильнішою, якщо ви зберете її з 7 джерел. До речі, ще можна знайти святі ключі, які раніше відкрили святі люди. Вони найчастіше знаходяться у сосни, верби чи ялинки. Але треба на гілку дерево повісити стрічку, ганчірочку, поясок чи хрестик і на дно кинути монету. Це буде подяка за цілющу силу.

У цей день вшановується гроза. Переверніть весь порожній посуд будинку догори дном, а повний перехрестіть, щоб нечисть не сховалася там під час грози.

Гроза над Харковом, соцмережі
Гроза над Харковом, соцмережі

Що не можна робити 8 червня

Цього дня варто уникати сварок та конфліктів, не згадувати старих образ і не сперечатися з рідними. Правоту ви не доведете, але стосунки з близькими зіпсуєте. Також не варто дорікати та висміюватися інших людей за помилки, інакше опинитесь на їхньому місці.

Не кажіть сьогодні "я тобі заздрю" знайомим людям, інакше на вас перейдуть проблеми та труднощі об'єкта заздрості.

Не можна лінуватися, спати до обіду, відкладати важливі заняття, інакше у справах спіткає невдача.

Невдалий день для пересадки рослин. Вони не приживуться на новому місці.

Не можна ходити в брудному, зношеному, порваному одязі і бути в неприбраному будинку.

Нагадаємо про нові дати свят: коли у 2024 році відзначають Трійцю, Вознесіння та Різдво Івана Предтечі.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.