Щодня українці вживають від 2,5 до 4,25 г солі тільки з хлібом, що становить половину або навіть більше від добової норми, рекомендованої ВООЗ. Зменшення споживання солі може допомогти запобігти розвитку неінфекційних захворювань, які спричиняють близько 80% передчасних смертей в Україні.

Це було обговорено на зустрічі представників ВООЗ, Центру громадського здоров'я, Держпродспоживслужби та Всеукраїнської асоціації пекарів, організованої міністром охорони здоров'я Віктором Ляшком.

Сіль. Фото: скрін youtube
Сіль. Фото: скрін youtube

Ляшко сказав, що хліб є основним джерелом солі для українців. За даними Держстату, кожен українець їсть близько 250 грамів хліба на день і вміст солі в ньому може коливатися від 1,07 до 1,7 грамів на 100 грамів хліба. Тому один шматок хліба (30-40 г) може містити до 0,68 г солі.

Популярні новини зараз
Як оновити дані, щоб не йти в ТЦК: українцям підказали швидкі альтернативи Утримувати тариф більше не будуть: восени на українців чекає новий удар по гаманцях З 1 липня українці отримають 20 тисяч гривень пенсії, але не всі: кому пощастить "Газмережі" попередили власників газових плит, котлів та обігрівачів: що має зробити кожен
Показати ще

Зменшення споживання солі, особливо через харчову сіль, зменшить ризик серцево-судинних захворювань. В Україні вже діють обмеження на вміст солі у шкільному харчуванні – не більше 0,45 г на 100 г хліба.

Ляшко зазначив, що здорове харчування має бути актуальним як у школах, так і вдома.

Хліб, фото: скріншот з відео
Хліб, фото: скріншот з відео

Українці в середньому споживають близько 12,6 г солі на день, що в 2,5 рази перевищує рекомендовану ВООЗ норму в 5 грамів. У рамках глобальної стратегії ВООЗ щодо зниження споживання солі на 30% до 2025 року МОЗ пропонує українським пекарням знизити вміст солі у хлібі до 0,9 грамів на 100 грамів. Це можна зробити поступово, щоб споживачі звикли до менш солоного смаку.

Також пропонується покращити смак хліба за допомогою трав, спецій чи ферментованих продуктів.

Ці заходи допоможуть знизити загальне споживання солі, сприяти здоровому харчуванню та знизити рівень неінфекційних захворювань.

Читайте також: половинка - не менше 15 грн: супермаркети різко підняли ціни на чорний та білий хліб

Раніше ми писали, через нові тарифи можуть піднятися ціни на хліб

Також наш портал повідомляв, кабмін дозволив піднімати ціни на деякі продукти: що стане дорожчим на 10%.