Українські водії завжди повинні мати при собі водійське посвідчення та техпаспорт, оскільки це перше, що попросить поліцейський під час зупинки. Відмова пред'явити ці документи карається штрафом.

Однак, є випадки, коли водій не зобов’язаний показувати документи поліцейському. Судова практика в Україні демонструє, що суди часто визнають штрафи поліції за частиною 2 статті 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) незаконними.

Виписування штрафів. Фото rbc.ua
Виписування штрафів. Фото rbc.ua

Це стосується ситуацій, коли водії не пред'являли водійське посвідчення після зупинки. У таких випадках справи часто закриваються, а штрафи скасовуються, оскільки поліцейські не мали підстав для зупинки автомобіля або не надали доказів порушення правил дорожнього руху.

Наприклад, якщо інспектор зупиняє автомобіль без чіткої причини або підстави, то він не має права вимагати від водія показати водійське посвідчення чи техпаспорт. Якщо водій оскаржує штраф у суді і поліцейський не може надати докази законності зупинки, суд зазвичай стає на бік водія.

Популярні новини зараз
"Газмережі" попередили власників газових плит, котлів та обігрівачів: що має зробити кожен Терміново змінюємо пенсійне посвідчення: у ПФУ розповіли українцям про важливий процес Українці залишаться без пенсій, і не важливо – працювали вони, чи ні Після скандалу з Тищенком, військові вимагають жорсткого покарання для цивільних чоловіків
Показати ще

Поліція, авто, скріншот: YouTube
Поліція, авто, скріншот: YouTube

Таким чином, без достатніх підстав для зупинки, вимога пред'явити документи є неправомірною. Ця практика підкреслює важливість дотримання поліцейськими законних процедур при зупинці транспортних засобів. Водії повинні знати свої права і бути готовими їх захищати у випадку незаконних дій з боку правоохоронців.

Нагадаємо, українські водії мають терміново везти "ластівок" на техогляд: під загрозою штрафу майже весь транспорт

Раніше ми писали про те, що не втрачайте свої гроші: як повернути переплату за газ

Вам буде цікаво дізнатися важливе попередження для водіїв: покарання 680 грн за порушення цього правила