Останнім часом в Україні стало модно обговорювати, куди йде наша електрика. Володимир Кудрицький, голова Укренерго, взявся роз'яснити це питання.

Виявляється, всі ці "100 МВт на кордоні" – це не експорт, а просто електрика, яка проходить через нашу країну дорогою з Румунії до Угорщини.

"Деякі люди бачать, умовно, 100 МВт на кордоні між Україною та Угорщиною – і помилково чи свідомо пишуть: Отже, Україна експортує. Нас обманюють. Нам вимикають світло, а самі продають електроенергію за кордон. Це не так", – каже Кудрицький

запуск рынка электроэнергии
запуск рынка электроэнергии

Це так звані транзитні перетікання, які роблять нас не більш як транзитним майданчиком для енергії, і це не вимагає від нас використання власних ресурсів.

Популярні новини зараз
Ще і не почали відпочивати: школярам доведеться сісти за парти вже через місяць і навчатись по суботах Жителі трьох областей зможуть не платити за газ цієї зими: кому допоможуть Українцям пояснили, навіщо світло вимикають уночі, коли всі сплять Київстар піднімає тарифи на 100%: чим це аргументують
Показати ще

На сайті ENTSO-E є спеціальна вкладка, де відображаються всі комерційні операції з електроенергією. Якщо заглянути туди, можна переконатися: з України жодна кіловат-година не йде до Європи. Проте звідти до нас іноді щось прилітає.

електростанція
електростанція

"Це не наш експорт. Щоб переконатися, що експорт нульовий, можна переглянути спеціальну вкладку Scheduled Commercial Exchanges на сайті ENTSO-E, де відображаються торгові операції. Там видно, що з України в Європу нічого не надходить, а Європа експортує електроенергію до України", – додає він.

І це дуже зручно, тому що завдяки цьому імпорту ми маємо можливість тримати під контролем електропостачання, особливо в умовах, коли наші атомні станції проходять тривалі ремонти і в цілому обстановка з енергопостачанням досить напружена.

Нагадаємо, перепади напруги більше не проблема: як зберегти холодильник цілим.

Раніше ми писали про те, що у країни створили калькулятор для зарядних станцій: допоможе вибрати ту саму потужну "коробочку"

Крім того, Знай.ua повідомляв, що у українців обіцяють оновлену систему теплопостачання: куди підуть гроші і чим це допоможе