Через російські обстріли Україна втратила понад 8 гігават генерації, що призвело до частих відключень електрики. У відео "Ранок Будинку" розповіли, скільки часу та грошей буде потрібно для відновлення маневрової генерації України, зруйнованої російськими атаками.

Питання також стосуються цілей ворога та можливості відновлення енергосистеми до початку зими, а також впливу на тарифи.

Енергоблок / фото: Pixabay
Енергоблок / фото: Pixabay

Наразі лише атомні електростанції забезпечують стабільність, але й їм потрібне технічне обслуговування та плановий ремонт для забезпечення ядерної безпеки. Через ці ремонти і витрати на відновлення, що збільшуються, ціна електроенергії з 1 червня зросла до 4,32 гривні за кіловат.

Один із способів заощадити – використовувати двозонний лічильник, який робить нічні кіловати вдвічі дешевшими. Експерт з енергетики Крістіна Ненно пояснює, що двозонний лічильник може окупитись за рік. Хоча його встановлення коштує грошей, він значно скоротить ваші витрати на електроенергію.

Популярні новини зараз
ПриватБанк почав блокувати карти пенсіонерів: хто потрапляє під удар Українцям пояснили, як виїхати за кордон, щоб не "розвернули" Магнітні бурі у липні: українців чекає дуже важкий місяць Дешевше і легше погасити борг: що буде з тими, хто завзято ігнорує комунальні платіжки
Показати ще

Якщо у вас є заборгованість з оплати електроенергії, постарайтеся погасити її якнайшвидше, оскільки підвищення вартості кіловата вплине на ціну інших комунальних послуг. У майбутньому очікується зростання вартості утримання будинків та прибудинкових територій.

Міністерство енергетики також розробляє мережу малих генерацій, щоб підтримувати стабільну роботу системи у пікові періоди навантажень. Ці децентралізовані станції допоможуть легше контролювати енергетику на місцях та стануть складнішою метою для російських атак.

Єдиний спосіб вистояти – це потужна система протиповітряної оборони. Німеччина та Іспанія вже пообіцяли додаткові комплекси та ракети для посилення ППО України.

Нагадаємо, з вето поменшає найближчими тижнями: готуйтеся до важких випробувань

Раніше ми писали, відрізали світло за борги: як повернути електропостачання, не виходячи із дому

Крім того, Знай.ua повідомляв, що у українців пояснили, коли про графіки відключень світла можна буде забути: "Є варіант..."