Філософ та експерт з кібербезпеки Костянтин Корсун розповів у своєму Facebook про те, що з 16 липня почнуть масово штрафувати людей на підставі "таємних законів", про які майже ніхто не знає.

Корсун попереджає, що суд може скасувати штраф, отриманий від ТЦК, оскільки в чинному законодавстві немає таких понять як "Оберіг" та "Резерв+".

"Відповідні нормативні акти начебто існують, але вони засекречені, а отже, не можуть бути опубліковані. Тобто, не можуть бути доведені до громадськості", – пише Корсун.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Корсун навів приклад судового розгляду:

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 16-22 вересня для всіх знаків Зодіаку: небезпеки Водоліїв, блиск Левів та відпочинок Тельців Пенсіонерам готують круті зміни з новими сумами – виплати зростуть на 1500 грн Жінка зі США займалась сексом з 20 чоловіками: знайшла задоволення з одруженими Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Позивач звернувся до суду з вимогою скасувати штраф, накладений на нього порушення правил військового обліку. ТЦК показав суду якісь скріншоти, начебто з реєстру "Оберіг", згідно з якими хлопець у них не вважався. Ще раз: фактично штраф було накладено через те, що чувак не значився в реєстрі, діяльність якого засекречена. Це означає: якщо ти не перебуваєш у якихось секретних реєстрах – то ти винен і маєш платити”.

Він також розкритикував команду "веселих та кмітливих діджилізаторів", які, за його словами, вважають, що секретність дозволить їм безкарно використовувати бюджетні гроші. Це все, на його думку, може стати початком масових неправедних обліків та штрафів.

Гроші, гаманець / фото: Freepik
Гроші, гаманець / фото: Freepik

Що станеться після 16 липня?

"Абсолютно невинних людей масово заганятимуть у шалені борги на підставі секретних постанов. Твердо знаючи, що у разі звернення до суду ці штрафи будуть скасовані."

Корсун заключає, що частина людей заплатить штрафи, бо не захочуть зв'язуватись із судами. Інші підуть до суду і доб'ються скасування штрафів. Але в результаті влада досягне двох цілей:

  1. Люди почнуть активно звертатися до територіальних центрів комплектації (ТЦК),
  2. До бюджету все одно надійдуть гроші.

Корсун робить висновок, що без реформ і відкритості у законодавстві такі випадки можуть стати повсякденною справою, що може підірвати довіру до судової системи та правосуддя загалом.

Нагадаємо, як українцям дізнатися про наявність штрафу від ТЦК, і як його "оскаржити": завдання на 10 днів.

Раніше ми писали, " Починайте ломитися в армію": у 3-й ОШБр пояснили, чому чоловікам буде безпечніше у ЗСУ

Крім того, Знай.ua повідомляв, з УД може скасувати штраф ТЦК: виник цікавий прецедент