В Україні побутові конфлікти все частіше вирішуються за допомогою вибухівки, незважаючи на запевнення влади щодо боротьби з потоком зброї. Один із останніх інцидентів стався у Луцьку 7 червня, коли чоловік кинув гранату у людей і поранив п'ятьох.

Свідки стверджують, що гранату покинув військовий після дорожнього конфлікту.

Максим Бужанський, нардеп від "Слуги народу" та член комітету Верховної Ради з правоохоронної діяльності, упевнений, що легалізація зброї в Україні лише посилить ситуацію та збільшить випадки насильства на вулицях. За його словами, війна змінила межі допустимої, і проблема з обігом зброї стала ще гострішою.

Граната, фото: lv.dsns.gov.ua
Граната, фото: lv.dsns.gov.ua

Влада намагається протидіяти нелегальному обігу зброї

У Раді очікується ухвалення законопроекту про трофейну зброю, який зобов'яже громадян декларувати знайдену або отриману зброю. Ця процедура обіцяє бути простою та безкоштовною.

Популярні новини зараз
10 пенсій вже доступні для отримання: звідки така сума і хто претендує Не беріть слухавку, якщо бачите ці номери: шахраї залишать без копійки Нові комунальні тарифи з 1 жовтня: українцям доведеться платити вдвічі більше 1,32 грн за кВт замість 4,32: українцям знизять вартість електроенергії вже восени, кому пощастить
Показати ще

Рамки з металошукачами скоро стануть звичайним явищем на стадіонах, площах, лікарнях та інших громадських місцях. Проте перекрити усі вулиці міст такими рамками неможливо.

Георгій Учайкін, голова Асоціації власників зброї, стверджує, що вибухівка ніколи не була і не буде у відкритому доступі. Гранати та інші вибухові речовини враховуються на військових складах і кожен боєприпас має свій документ.

Солдат, який незаконно виносить гранату з передової, автоматично порушує закон та може отримати до 15 років ув'язнення за статтею 410 Кримінального кодексу України.

Учайкін вважає, що кількість боєприпасів на чорному ринку неможливо уявити. Він пропонує ухвалити адекватний закон про звернення зброї, щоб дати громадянам право володіти всіма видами цивільної зброї, поставивши її на облік.

граната, фото: Національна поліція
граната, фото: Національна поліція

Викуп вибухівки у громадян

Вибухівка, гранатомети та кулемети не повинні бути в руках цивільних, вважає Учайкін:

"Вирішувати проблему треба комплексно, але наш парламент самоусунувся. Слід ухвалити адекватний закон про обіг зброї, дати право людям володіти всіма видами цивільної зброї, поставити її на облік".

Якщо подібна зброя виявилася у населення, держава має її викуповувати? каже Учайкін. Кабінет Міністрів України міг би розробити тарифи на викуп вибухівки.

"Якщо далі залишити все як є, ми вже бачимо наслідки. Дайте тариф і люди понесуть вам вибухівку", – підсумував Учайкін.

Нагадаємо, " Росія повністю впаде": азербайджанський екстрасенс назвав щасливу для українців дату

Раніше ми писали про те, що жінку зупинили в аеропорту через "іграшки для дорослих", але сталася помилка

Крім того, Знай.ua повідомляв, у українці більше не зможуть передавати "це" потягом: Укрзалізниця посилила контроль за багажем