Уже через добу, 16 липня, спливають 60 днів, відведених на оновлення військово-облікових даних для чоловіків від 18 до 60 років. Цей термін встановлено новим законом "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".
Що чекає на тих, хто не з'явиться за повісткою до ТЦК, чи можна уникнути мобілізації сплатою штрафу, і чи зміниться кількість військових патрулів на вулицях після цієї дати? Про це розповів речник Полтавського ТЦК та СП майор Роман Істомін.

Робота в ТЦК, скрін: Youtube
Робота в ТЦК, скрін: Youtube

Що буде, якщо не з'явитися за повісткою до ТЦК

Штраф

Штрафи за неоновлення данних. Фото: АрміяInform
Штрафи за неоновлення данних. Фото: АрміяInform

Якщо ви порушуєте правила військового обліку, вам випишуть штраф. Якщо штраф не сплачується протягом 15 днів, справа передається до виконавчої служби для примусового стягнення, що може подвоїти суму штрафу і додати виконавчий збір.

Популярні новини зараз
Прийнято важливе рішення щодо виплат ВПО: що чекає на переселенців Нові правила мобілізації: можна залишитись без водійських документів Пенсіонерів обкладають величезними штрафами: за що доведеться віддати останні копійки Дарина Фрейн розповіла, що чекає на Україну – НАТО, ЄС чи щось інше та потужніше
Показати ще

Поліція

ТЦК може направити запит до поліції з проханням доставити ухилянта до ТЦК. Якщо поліція не може це зробити, надсилають ще один документ — "вимогу" обов'язково прибути до ТЦК.

Суд

Якщо вимогу не виконано протягом 10 днів, ТЦК звертається до суду для тимчасового обмеження права керувати транспортом під час мобілізації.

Чи можна "відкупитися" від мобілізації штрафом

Поліція, штраф, скріншот: YouTube
Поліція, штраф, скріншот: YouTube

Ні, сплата штрафу не звільняє від мобілізації. За повторне порушення накладається більший штраф.

Військові патрулі на вулицях

Після 16 липня їх може стати навіть більше. Перевірка військово-облікових документів — це також компетенція поліції, тож військовозобов'язані повинні бути готові до перевірок.

Що робити, якщо загублено військовий документ

Прийти до ТЦК, повідомити про втрату, і вам оформлять новий документ без штрафу, якщо це сталося не навмисно.

Мобілізація внутрішньо переміщених осіб (ВПО)

ВПО повинні стати на військовий облік за новим місцем проживання, але мобілізація для них проводиться на загальних умовах.

Мобілізація колишніх поліціянтів

Поліцейські з камерою контроль швидкості
Поліцейські з камерою контроль швидкості

Колишні поліціянти мають стати на облік до 16 липня і підлягають мобілізації як всі інші.

Хто зараз іде добровольцем на війну

Переважно ті, хто завершив свої справи або досяг повноліття. Вони зазвичай йдуть служити за контрактом, а не за мобілізацією.

Нагадаємо, зберуть досьє на кожного: що ТЦК дізнається про українців

Раніше ми писали про те, що 4 мільйони на фронт: військовий експерт розповів про ризики тотальної мобілізації

Вам буде цікаво дізнатися як українцям дізнатися про наявність штрафу від ТЦК, та як його "оскаржити": завдання на 10 днів