В Україні продовжується дія військового стану, а також відбувається загальна мобілізація. Деяким чоловікам військовозобов'язаного віку потрібно оновити свої облікові дані – це для того, щоб влада розуміла, який мобілізаційний резерв у країни.

Далі військовозобов'язаних змусять проходити військово-лікарську комісію (ВЛК) для визначення ступеня придатності до служби.

Питання черговості призову до армії насамперед залежить від наявності військово-облікової спеціальності кожного призовника, заявляє член Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, народний депутат Максим Бужанський.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

"ЗСУ визначать самі, хто їм потрібен. Якщо людина оновила дані, її не повинні затримувати. Йому можуть виписати повістку для виклику до ТЦК, але тягнути її насильно ніхто не має права", - заявив Бужанський для одного з українських видань.

Популярні новини зараз
Антибіотики більше не допомагають: війна в Україні запустила страшну пандемію, загине багато людей ПФУ дає 10 днів: кому з пенсіонерів потрібно терміново бігти до сервісного центру Ухилянтів ловитимуть по новому: ТЦК змінюють режим роботи Прийнято важливе рішення щодо виплат ВПО: що чекає на переселенців
Показати ще

У той же час рано говорити про направлення до піхотних військ та гарячих точок призовників без військової спеціальності. Залежно від потреб ЗСУ людей відправлятимуть до штабів, до військ спецпризначення чи зв'язку, а також навчатимуть управлінню дронами.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

"Про перспективи опинитися на фронті поки що рано міркувати. Упевнений, що ті, хто не оновив дані, зіткнуться з непереборними труднощами у цивільній життєдіяльності та у відносинах з державою: оформленням документів, відкриттям рахунків, керуванням автомобілями та інше", - пояснює Бужанський.

Колега нардепа з комітету Олександр Бакумов зазначає: оновлення даних не впливає на черговість набору до армії. Мобілізація триває відповідно до вимог кожної військової частини.

"Якщо вийде так, що до 17 липня велика кількість військовозобов'язаних не встигнуть оновити дані, парламент може розглянути деякі ініціативи. Політик наголошує на несправедливості такого підходу до громадян, які вже оновили дані.

А чи коректно взагалі говорити зараз, що до 7 мільйонів не встигнуть оновитись? Потрібно дивитися на кількість тих, хто оновився до 17 липня, звірити його з єдиним державним демографічним реєстром і розраховувати.

Якщо ми побачимо, що не зареєструвалася істотна цифра і тенденція оновлення позитивна, можу припустити, що Рада розгляне [заходи]. На сьогодні таке питання не стоїть, треба бачити результат виконання норм закону про мобілізацію, - розповідає політик.

Нагадаємо, штраф за не оновлення даних можна не платити - кому дозволять.

Раніше повідомлялося, після оновлення даних у "Резерв+" можуть бути неприємності - за що прийдуть штрафи.

Також, за графіком не лише світло, а й вода: комунальники запроваджують нові обмеження.