За останні роки дослідження показали, що танення льодовикових щитів і льодовиків має значний вплив на нашу планету. Відплив маси від полюсів до екватора в результаті цього процесу призводить до підвищення рівня моря.

Цей процес також змінює геометрію Землі, збільшуючи її сплющеність і змінюючи тривалість світлового дня. Дослідження, опубліковане у журналі Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA і цитоване в медіа, показує, що сучасне танення льодовиків є надзвичайно швидким і безпрецедентним для останніх десятиліть.

Планета Земля. Фото: Youtube
Планета Земля. Фото: Youtube

Це призвело до прискорення рівня підвищення рівня Світового океану, а також до збільшення похилості Землі і тривалості світлового дня з 1900 року. Науковці вказують на те, що темпи зростання цих змін вищі, ніж будь-коли у 20 столітті.

Якщо викиди вуглецю залишаться на високому рівні, це може призвести до подальшого збільшення тривалості світлового дня і зростання цього процесу вдвічі швидше, ніж зараз, до кінця століття.

Популярні новини зараз
Вже ніхто не сховається: військовозобов’язаних внесуть до єдиного реєстру – ТЦК дізнається про все Змінили вимоги до стажу: майбутня пенсія буде більше очікуваного На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців Соцвиплати призначатимуть по-новому: українців попередили про важливу зміну
Показати ще

Планета Земля. Фото: Youtube
Планета Земля. Фото: Youtube

Таким чином, кліматичні зміни впливають не лише на екологію, а й на фізичні характеристики нашої планети, що потребує уваги і подальших досліджень для розуміння їхніх потенційних наслідків.

Нагадаємо, сонцю скоро настане "пік": енергетична інфраструктура постраждає першою

Раніше ми писали про те, що монстр з минулого: в Намібії знайдено скам'янілості гігантської саламандри

Вам буде цікаво дізнатися вчені б’ють на сполох: танення льодовиків наближає катастрофу