Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які переживають через часті перебої мобільного зв'язку, є позитивні новини. Так, Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) вніс зміни до вимог роботи базових станцій мобільних операторів за умов воєнного стану.

Повідомляється, що тепер мобільні оператори мають забезпечити доступність послуг мобільного зв'язку протягом 10 годин під час відключення електроенергії, замість 4 годин як це було раніше.

Про це стало відомо завдяки інформації від прес-служби НЦУ.

Мобільний зв'язок. Фото: скрін youtube
Мобільний зв'язок. Фото: скрін youtube

У розпорядженні НЦУ від 15 липня 2024 року наголошується, що до 1 жовтня 2024 року 60% базових станцій мобільного зв'язку мають бути забезпечені автономним резервним харчуванням, щоб відповідати новій нормі. До 1 листопада – 70%, до 1 грудня – 80%, а до лютого 2025 року – не менше 100%.

Популярні новини зараз
Росіяни завдали ракетного удару по Україні: у Львові горять житлові будинки Нові правила мобілізації: можна залишитись без водійських документів У платіжках будуть нові суми: українців попередили про зміни у тарифах Пенсію у вересні підвищать: хто вже може планувати покупки
Показати ще

Крім того, до 1 грудня не менше 25% базових станцій у кожній області мають бути підключені до генераторів із запасом пально-мастильних матеріалів або обладнані змінним блоком акумуляторних батарей на перші 72 години.

Мобільний зв'язок. Фото: скрін youtube
Мобільний зв'язок. Фото: скрін youtube

Ситуація зі зв'язком під час вимкнення світла

Через відключення електроенергії в Україні інфраструктура мобільних операторів стає залежною від встановлених на базових станціях батарей та генераторів.

Ще 15 липня у "Київстар" повідомили, що забезпечити кожного абонента якісним зв'язком та інтернетом за відсутності електроживлення на базових станціях технічно неможливо.

При цьому Vodafone відповіли, що всі їх базові станції забезпечені акумуляторами. Тому в теорії вони мали б протягом короткого часу перемикатися на роботу від акумуляторів. Втім, практично все залежить від стану акумулятора на цей момент.

Крім того, у компанії lifecell зазначили, що для повного заряду батарей необхідно не менше 4 годин стаціонарного живлення, а для живлення однієї базової станції від генератора необхідно до 50 літрів дизельного палива на добу.

Нагадаємо, відключення світла обіцяють припинити: але радіти будемо недовго.

Раніше повідомлялося, мобільний зв'язок та інтернет зникають разом зі світлом: що роблять Київстар, Vodafone та lifecell під час блекаутів.

Також, "Складно, але треба...": назвали час, коли тарифи на світ почнуть повзти нагору.