Чи не кожного з нас хоча б раз у житті охоплювало хвилювання під час очікування важливої новини. Але сьогодні ми не про романтичні листи, а про вступ до університету. Як дізнатися, чи вдалося вступити на бюджет чи контракт? Це питання хвилює тисячі абітурієнтів.

У 2024 році основна сесія Національного мультипредметного тесту проходила з 14 травня до 25 червня. Але не все закінчується на цьому етапі: додаткова сесія розпочалася 11 липня.

Студенти, фото: скріншот з відео
Студенти, фото: скріншот з відео

Коли всі результати будуть відомі, а творчі та спортивні іспити складено, настане момент перегляду рейтингових списків. Саме тоді можна буде дізнатися, чи вдалося вступити на бюджет чи контракт.

Якщо вас зараховано на бюджет, ваш статус у системі зміниться з "Допущено до конкурсу" на "Рекомендовано до зарахування (навчання за державним замовленням)". Це означає, що вас прийняли на навчання за рахунок держави.

Популярні новини зараз
В опалювальному сезоні знизять тариф на світло: хто платитиме 1,32 грн за кВт Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу Був кашель і смерділо з рота: медики ледве врятували чоловіка, у якого в горлі оселився тарган Водіям готують тотальні перевірки на дорогах: безжально штрафуватимуть кожного третього
Показати ще

Якщо ж статус зміниться на "Рекомендовано до зарахування (навчання за кошти фізичних та/або юридичних осіб)", то це означає, що вас зарахували на контрактну форму навчання. Це також є важливим досягненням, хоча й потребує фінансових вкладень.

В обох випадках потрібно виконати певні вимоги до зарахування. Якщо абітурієнт цього не зробить, його статус зміниться на "Виключено зі списку рекомендованих", і його місце займе інший кандидат. У випадку бюджетного місця це може означати, що вас переведуть до статусу "Допущено до конкурсу (навчання за кошти фізичних та юридичних осіб)".

Для того, щоб не пропустити важливі зміни, абітурієнтам варто регулярно перевіряти свій статус на офіційних сайтах обраних закладів освіти та стежити за новинами вступної кампанії. Сайти університетів часто оновлюються, тому не варто зволікати з перевіркою.

Нагадаємо, Списки зі студентами передадуть у ТЦК: чи мають виші на це право

Раніше ми розповідали, Без візиту до ТЦК: для чоловіків запровадили нововведення

Також, Українці можуть повернути до 18% видатків на навчання: як працює податкова знижка