У православному календарі цього дня вшановують пророка Іллю, який жив в Ізраїльському царстві в 9 столітті до нашої ери.

Інші назви свята: "Ілля-пророк", "Ілля сердитий", "Громобій". 20 липня - день перелому літа та повороту на осінь. На Іллю зазвичай влаштовували великий обід на мирську складчину.

Це було велике свято для наших предків, яке трохи поєдналося ще й з Перуновим днем. Тому сьогодні є багато справ, які треба зробити, але є багато заборон. Багато хто з них мало ставиться до християнства і в основному пішли з язичницьких вірувань.

Вважається, що Ілля може сьогодні сердитись і кидати блискавки, тому щоб захистити свій будинок від них, треба було обкурити будинок, худобу та поле ладаном. У тварин він може кидати блискавки, тому що погань може в них сховатися, а святий пророк намагається її знищити. Наші пращури навіть виставляли з вікна додому частування, яке ввечері спускали по воді.

Популярні новини зараз
Водійські права стануть недійсними: коли і чому варто отримати нові документи Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців Міста опинились під прицілом: тарологиня озвучила прогноз на вересень по обстрілам Був кашель і смерділо з рота: медики ледве врятували чоловіка, у якого в горлі оселився тарган
Показати ще

Дощову воду сьогодні обов'язково потрібно зібрати та зберігати у будинку. Вважається, що вона має цілючу силу, вона оберігає від злих духів цілий рік. А під час дощу краще й самому постояти та намокнути. Не радійте, не шуміть, не стійте під деревом і не купайтеся у водоймі під час грози. Вікна та двері треба щільно зачинити, перед іконами ставлять свічки та запалюють їх, можна також молитися святому Іллі.

Як уже говорили, це велике свято, і треба весь тиждень дотримуватися посту. А перед Ільїним днем ​​слід навести вдома лад. У саме свято необхідно вмиватися дощовою водою. Можна веселитися та святкувати, їсти смачну їжу, особливо ритуальні хлібці з борошна з нового врожаю.

Раніше головним напоєм цього дня було пиво. Головна страва – бик чи баран. Це вже пов'язано з днем ​​Перуна. Тому що традиція приносити тварину в жертву перед їжею, так і залишилася після приходу християнства.

Пророку Іллі можна молитися не лише про те, щоб урятував від грози чи покращив урожай. Він може допомогти вилікуватися від тяжкої хвороби, покарати кривдників, знайти скарб. Ілля рятує молодих від нещасливого шлюбу, пристріту та псування.

Що сьогодні не можна робити

Цього дня є низка заборон, які категорично не можна порушувати, щоб не згрішити:

  • заборонено працювати, особливо у полі та на городі;
  • не можна сваритися, лаятись, лихословити;
  • ні в якому разі не можна відмовляти у допомозі та милостині.

Згідно з народною прикметою, цього дня не можна купатися у водоймах - нібито вони кишать нечистістю, яка сховалася від Іллі, і можна стати її жертвою. Але цьому є й логічне пояснення: оскільки у цей час йдуть зливи, то вода в річках та озерах не прогрівається, і можна після купання простоти. Церква не забороняє купатися на свято, але вважається неправильною, якщо у цей день купатимуться замість того, щоб піти на службу до храму.

Літо, пляж, фото із соцмереж
Літо, пляж, фото із соцмереж

Нагадаємо, що натільний хрестик може приховувати небезпеку: коли варто насторожитися.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.