Цього дня церквою вшановується святий Онуфрій Печерський і пророк Єзекіїль. Інші назви свята: "Семен", "Онуфрій", "День Онуфрія".

На Онуфрія ладнають засіки - відведені місця для зерна в коморах. Селянам треба крому просушити, дошки перевірити, щоб узимку миші не прогризли.

Онуфрія називали Мовчазним. Цього дня треба було за повір'ям усі роботи проводити у мовчанні. Сказати щось можна тільки в крайньому випадку, наприклад, під час пожежі чи нещасного випадку. Сьогодні слід зайнятися ремонтом та прибиранням господарських приміщень, все провітрити, висушити, викинути гнилі дошки, замінити на нові. При цьому теж треба мовчати. Якщо порушити заборону, то за повір'ям на вас чекатимуть хвороби та неприємності.

Прибрати треба також у шафах, комодах, тумбочках. Вважалося, що ці дні останні теплі. Тому треба винести зимові речі просушитися, провітритися, особливо хутряні вироби. Саме час випрати теплу ковдру і висушити її.

Популярні новини зараз
Змінили вимоги до стажу: майбутня пенсія буде більше очікуваного На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців Міста опинились під прицілом: тарологиня озвучила прогноз на вересень по обстрілам Вистачить на кілька буханок хліба: пенсіонерам доплатять у вересні 570 гривень
Показати ще

Також необхідно поміняти ємності для зберігання круп та інших сипких. Тоді вони завжди будуть повні. А якщо залишити в старому посуді, то на вас чекає голод.

Ще сьогодні потрібно зібрати біля місцевого джерела до сходу сонця мовчазну воду. Вважається, що вона має цілющу силу і може вилікувати від багатьох недуг.

Прощалися вже з літа, починали збирати яблука. З них треба зробити варення, компот, вино чи квас. Але у необробленому вигляді їсти не можна, можна буде лише після Яблучного Спасу 6 серпня. Вже не можна купатися. Було повір'я, що цього дня Водяний близько підпливає та затягує людей на дно.

Для дівчат є традиція проводити цей день у мовчанні, а ввечері йти до храму, де треба подумки попросити Бога допомогти зустріти другу половинку. Також треба поставити свічку за своє здоров'я та мовчки вийти. Говорити можна лише після того, як переступите поріг будинку.

Церква, молитва, кадр з відео
Церква, молитва, кадр з відео

Що не можна робити 21 липня

У народне свято 21 липня не можна розмовляти під час роботи на городі чи в полі, ремонту, прибирання, будівництва, інакше робота не виходитиме. Також не варто розмовляти під час замішування тіста.

Загалом у цей день не варто базікати не по ділу, розпускати плітки, обманювати когось. Також не можна розпочинати конфлікти та влаштовувати розбирання з близькими, інакше стосунки зіпсуються надовго.

Не варто їсти сирі яблука цього дня, інакше будуть проблеми із травленням.

Цього дня в будинку має бути порядок - не розкидайте речі і не залишайте сміття будь-де.

Цю 21 липня обіцянку не можна порушити, інакше піде покарання від всесвіту. Тому не давайте обіцянок, яких не зможете виконати.

З цього дня в річках уже не купаються, оскільки вода стає занадто холодною та небезпечною, і зростає ризик захлинутися.

Нагадаємо, що натільний хрестик може приховувати небезпеку: коли варто насторожитися.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.