Відключення світла в Україні стали частиною повсякденного життя, але є надія на зміни. За словами генерального директора компанії "ДТЕК" Олександра Селіщева, українці можуть очікувати покращення ситуації протягом наступних двох років.

Наразі ситуація з відключеннями електроенергії залишається напруженою через зруйновані об'єкти маневрової генерації, такі як ТЕС та ГЕС, внаслідок атак росіян. Відновлення цих об'єктів є надзвичайно складним завданням, а інколи навіть недоцільним.

Електроенергія. Фото: Youtube
Електроенергія. Фото: Youtube

Олександр Селіщев наголосив, що країна має зосередитися на будівництві нових об'єктів генерації, зокрема сонячної, вітрової та газової. Це дозволить компенсувати втрати та забезпечити стабільне постачання електроенергії.

За прогнозами фахівців Укренерго, Україні необхідно побудувати 8 гігават сонячної та вітрової генерації, до 1,5 гігават газових маневрових потужностей, до 1,5 гігават біотен та 1 гігават систем накопичення енергії (energy storage).

Популярні новини зараз
Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу Водійські права стануть недійсними: коли і чому варто отримати нові документи ПриватБанк блокує гроші пенсіонерів Соцвиплати призначатимуть по-новому: українців попередили про важливу зміну
Показати ще

У найближчій та середньостроковій перспективі вітрова генерація має найбільший потенціал для відновлення втраченої потужності. Вона є найдешевшою з точки зору повної собівартості кіловату серед інших видів генерації і може бути збудована відносно швидко.

Для зведення вітрових електростанцій знадобиться близько одного року, а для великих об'єктів — до двох років. Важливо зазначити, що в Україні вже є проекти, які пройшли стадію девелопменту і готові до будівництва.

Отже, найшвидшим рішенням для поліпшення ситуації з електропостачанням є будівництво вітрових електростанцій. Якщо все піде за планом, вже через два роки українці можуть побачити значне зменшення відключень світла.

Нагадаємо, В українців не вистачить грошей, аби подужати майбутні тарифи на світло

Раніше ми розповідали, що Ситуація аналогічна літній: експерт спрогнозував тривалість відключень світла взимку

Також, Критична ситуація: без електроенергії не буде й водопостачання