Нещодавно Верховна Рада ухвалила законопроект, який скасовує переведення годинників. Тобто українці 2024 року востаннє перейдуть на "зимовий час" і воно таким залишиться.

І поки дехто тішився з того, що "кручення стрілок" закінчаться і більше того, ми не будемо на одному часі з росією, експерти провели дослідження і надали сухі фракти, які не можна заперечувати.

Переведення годинника, фото: Знай.ua
Переведення годинника, фото: Знай.ua

По-перше, з Європою тепер буде ражниця цілих дві години, а це досить важко для стратегічного партнерства.

По-друге, у східних областях у літній час світатиме о 3-4 годині ранку і темнітиме, відповідно буде раніше. Тому для людей, які працюють, вкраде година світлового дня особистого часу.

Популярні новини зараз
В опалювальному сезоні знизять тариф на світло: хто платитиме 1,32 грн за кВт Міста опинились під прицілом: тарологиня озвучила прогноз на вересень по обстрілам Соцвиплати призначатимуть по-новому: українців попередили про важливу зміну Вистачить на кілька буханок хліба: пенсіонерам доплатять у вересні 570 гривень
Показати ще

І, звичайно ж, спека. Усі ми бачили, що було з погодою останні тижні. А тепер уявіть, що за новим часом 10 ранку, коли сонце майже в зеніті, буде лише 9, коли багато хто в трансопрті їде на роботу. Ось ця насолода.

Саме тому зараз українці звертаються до Володимира Зеленського із проханням ветувати цей закон.

Володимир Зеленський, фото: прес-служба ОП
Володимир Зеленський, фото: прес-служба ОП

Громадська організація "Академія наук вищої школи України" закликала президента Володимира Зеленського ветувати нещодавно ухвалений закон, який скасовує перехід на літній час. Таке звернення науковців і голови академії Олександра Наконечного опублікувала низка вітчизняних ЗМІ.

"Це відчутно збільшить витрати установ, підприємств і домогосподарств на електричне освітлення у вечірні години навесні, влітку та восени, що матиме особливо відчутний ефект в умовах постійних відключень електроенергії, спричинених руйнуваннями енергетичної інфраструктури", – йдеться у зверненні.

Науковці додають, що провідні держави світу практикують переведення годинників у літні місяці, зокрема США, Канада, Велика Британія та країни ЄС. Натомість Росія, Білорусь і Китай відмовилися від цієї практики.

Переведення годинника, фото з вільних джерел
Переведення годинника, фото з вільних джерел

"З ухваленням законопроєкту № 4201 (який скасовує перехід на літній час – ред.) Україна відійшла від практики обчислення часу, загальноприйнятої для країн ЄС та інших держав, що підтримують Україну в її боротьбі проти російської агресії, і прийняла варіант, характерний для тоталітарного світу. Таке рішення важко пояснити з точки зору будь-якої політичної логіки", – зауважують фахівці.

Нагадаємо, що Україна відмовилась від переходу на літній час: коли востаннє переведемо стрілки годинників.

Раніше ми повідомляли, що від рюкзака до ланчбокса: що необхідно купити українцям перед початком навчального року.