В Україні в умовах загальної мобілізації працівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) затримують чоловіків на вулицях міст та сіл, примусово доставляючи їх до військкоматів або до поліції. Ці дії викликають багато запитань щодо їх законності та правомірності.

ТЦК перевіряють документи. Фото:vinnitsa.info
ТЦК перевіряють документи. Фото:vinnitsa.info

Що робити, якщо вас зупинили працівники ТЦК

Запитайте про причину зупинки. Якщо працівники ТЦК підходять до вас і пропонують проїхати до військкомату або поліції, перш за все, слід уточнити, чи це затримання, чи доставлення.

Розрізняйте поняття "затримання" і "доставлення"

Популярні новини зараз
Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу Водійські права стануть недійсними: коли і чому варто отримати нові документи Міста опинились під прицілом: тарологиня озвучила прогноз на вересень по обстрілам У платіжках будуть нові суми: українців попередили про зміни у тарифах
Показати ще
  • Доставлення означає, що ви добровільно погоджуєтеся піти або поїхати з працівниками ТЦК до військкомату або поліції. У такому випадку ви самі вирішуєте, чи погоджуватись на цю пропозицію.
  • Затримання — це офіційна процедура, яка повинна бути документально оформлена. Вона включає складання протоколу, виклик адвоката, повідомлення родичів, і не може тривати більше трьох годин (відповідно до статті 263 Кодексу України про адміністративні правопорушення, КУпАП).

Як діяти у випадку затримання

ТЦК заштовхує чоловіка в бус. Фото: скріншот з відео
ТЦК заштовхує чоловіка в бус. Фото: скріншот з відео

Якщо вас офіційно затримують, вимагайте складання протоколу, де мають бути вказані підстави затримання.

  • Наполягайте на своєму праві на адвоката. Ви маєте право зв’язатися з адвокатом і попросити, щоб він був присутній під час усіх дій з вашою участю.
  • Повідомте родичів або близьких про ваше затримання, щоб вони знали про вашу ситуацію та могли надати допомогу.

Що робити у разі примусового доставлення

Робота в ТЦК, скрін: Youtube
Робота в ТЦК, скрін: Youtube

Якщо вас примусово доставляють без належного оформлення затримання, це може бути незаконним. У такому випадку важливо фіксувати всі обставини, наприклад, записати імена та звання осіб, які здійснюють доставлення, а також місце і час події.

Звернення до адвоката або правозахисних організацій

Якщо у вас виникли сумніви щодо правомірності дій працівників ТЦК, ви можете звернутися до адвоката або правозахисних організацій для отримання консультації та допомоги.

Роман Сімутін наголошує, що у випадку затримання ви маєте чітко і ввічливо наполягати на дотриманні ваших прав і виконанні всіх законних процедур. Це допоможе уникнути неправомірних дій і захистити ваші права.

Нагадаємо, як ТЦК можуть оштрафувати українців, які не мають ні житла, ні грошей: покарання знайдеться

Раніше ми писали про те, що нові правила мобілізації: як зрозуміти, чи має законну силу повістка, яку вам вручають

Вам буде цікаво дізнатися немає грошей, але є борг: як ТЦК стягуватимуть штрафи з ухилянтів