В Україні існують правила з військового обліку, які передбачають адмінвідповідальність для військовозобов'язаних, які не оновили свої особисті дані у ТЦК та СП, у ЦНАПі або у додатку "Резерв+".

Це стосується інформації про місце проживання, номер телефону та електронну адресу. За недотримання цих вимог передбачено значні штрафи – від 17 000 до 25 500 гривень.

Працівники ТЦК. Фото: uanews
Працівники ТЦК. Фото: uanews

Однак постає питання: як ці штрафи стягуватимуться з осіб, які не мають офіційного працевлаштування чи майна?

Юрист Дмитро Франчук розповів про можливі механізми стягнення штрафів у таких випадках.

Популярні новини зараз
Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу Водійські права стануть недійсними: коли і чому варто отримати нові документи Був кашель і смерділо з рота: медики ледве врятували чоловіка, у якого в горлі оселився тарган Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще

За словами експерта, якщо людина не має офіційної роботи, ТЦК і СП, ймовірно, спочатку спробують стягнути штраф з банківського рахунку військовозобов'язаного, якщо така існує. Якщо на рахунку недостатньо коштів або взагалі відсутні, ТЦК і СП можуть звернутися до суду з позовом про стягнення штрафу з майна військовозобов'язаного.

Однак, якщо людина дійсно не має жодного майна, з якого можна стягнути штраф, його, швидше за все, не зможуть притягнути до відповідальності.

Повістка до ТЦК. Фото: скірн youtube
Повістка до ТЦК. Фото: скірн youtube

Якщо боржник отримує соціальні виплати, виконавча служба може накласти ними стягнення.

У випадках, коли боржник не має можливості сплатити штраф, суд може призначити альтернативне покарання у вигляді громадських робіт. Це дозволяє забезпечити виконання покарання навіть за відсутності фінансових ресурсів у боржника.

Нагадаємо, відмовитися від повістки і не стати ухилистом: існує лише 2 законні способи

Як повідомляв "Знай.uа", на порушників ПДР чекають нові проблеми: Україна впроваджує нові методи

Знай.ua писав, кого в першу чергу мобілізують після оновлення даних