Зміни у законодавстві з 17 липня передбачають можливість вручення повісток рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення. Однак, існують ситуації, коли можна відмовитися від отримання такої повістки.

Отримавши повістку поштою, військовозобов'язаний громадянин має кілька варіантів дій:

  • Підписати повістку та з'явитися з нею до територіального центру комплектування та соціальної підтримки протягом 14 днів. Це найпростіший і найменш проблематичний варіант.
  • Відмовитися від повістки, якщо є підстави для цього.
  • Підписати повістку та відправити її назад.
  • Проігнорувати повістку. Проте варто пам'ятати, що у разі ігнорування або невиконання вимог повістки, особа вважається ухилянтом і буде змушена сплатити штраф від 17 тисяч гривень.

Повістка, скріншот з вільних джерел
Повістка, скріншот з вільних джерел

Відмовитися від повістки можна завжди, проте є певні умови. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України, повістка вважається врученим документом навіть у випадку відмови від її отримання, якщо особа не повідомила територіальний центр комплектування та соціальної підтримки про зміну адреси місця проживання.

Експертка Лілія Калашникова зазначає, що є підстави для відмови від повістки. Зокрема:

Популярні новини зараз
Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень Статус "дитини війни" та 15 тисяч на місяць: що потрібно робити Українцям чітко відповіли з приводу індексації пенсій Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Неправильне оформлення повістки. Якщо в документі є помилки або невідповідності, його можна вважати недійсним.

Повістка не надійшла рекомендованим листом. У цьому випадку військовозобов'язаний має право відмовитися від її отримання.

Якщо ви вирішили відмовитися від повістки, необхідно скласти акт на повернення повістки у присутності оператора поштового відділення, вказавши причину відмови.

Військова адвокатка радить уважно перевіряти документи. Якщо є сумніви щодо правильності оформлення повістки або її відповідності законодавству, зверніться до юриста. Це допоможе уникнути неприємностей та можливих штрафів.

Нагадаємо, Штраф за не оновлення даних можна не платити – кому дозволять

Раніше ми розповідали, що Добровільний візит до ТЦК може не врятувати від штрафу: і троє дітей не допомогло

Також, Штрафи від ТЦК: чи можна уникнути покарання, якщо оновити дані після 16 липня