30 липня православна церква вшановує пам'ять святих апостолів від сімдесяти Силуана та Силу (Сілоса), а також святого Іоанна Воїна.

Цього дня приділяли особливу увагу житу. Так, у народі говорили: "На Силу та Силуана жито буває п'яне"; "Посієш жито на Силу - народиться сильно"; "Сила хліба силить".

При цьому слов'яни вірили, що святий Сила піддасть тваринам, рослинам і людям небувалої сили, оскільки потрібно багато сили, щоб і дозріле жито встигнути зібрати та озиме засіяти. Традиційно у цей день святий Сила вкладає у трави та коріння, особливо у лопухи, магічні цілющі властивості.

Популярні новини зараз
Курс долара кине у розпач: вже затвердили Гороскоп на тиждень 16-22 вересня для всіх знаків Зодіаку: небезпеки Водоліїв, блиск Левів та відпочинок Тельців Статус "дитини війни" та 15 тисяч на місяць: що потрібно робити Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки
Показати ще

Крім того, на Русі святому апостолу Силі приписували істинно богатирську міць, ототожнюючи його зі слов'янським язичницьким богом Сильнобогом, який сприяв могутній силі, спритності та витривалості.

За народними повір'ями, цього дня відьми напиваються молока та вмирають. Нечистій силі приписували здатність доїти корів до смерті.

Зате якщо після трапези відьма засне, її неможливо розбудити — тоді віруючі селяни припікали їй соломою п'яти, щоб вся її сила пішла в землю. Знаючі люди казали, що після такого обряду відьма вже ніколи не торкнеться корів.

У той же час у святого Іоанна Воїна просили заступництва та втіхи всі скривджені та скорботні, а на Русі було прийнято молитися цьому святому і про повернення краденого.

Що не можна робити 30 липня

Сьогодні, як і в будь-яке інше свято, церква не схвалює лихослів'я та лайки, виступає проти злості, заздрості та жадібності, помсти, розпачу.

У народі вважається, що на Іоанна Воїна не можна відмовляти у допомозі - не минеш труднощів. Не можна ледарити, а також зловживати алкоголем та переїдати. Не варто розповідати погані сни, інакше вони можуть стати віщими.

Спляча людина, фото: Знай.ua
Спляча людина, фото: Знай.ua

Нагадаємо, що дати Успенського посту будуть інші: коли починається у 2024 і що не можна їсти у ці дні, заборони.

Раніше ми повідомляли про Медовий, Яблучний та Горіховий Спас 2024: коли відзначатимемо і що означатимуть ці свята.