Цього дня православні відзначають початок Успенського посту, встановлений у 9 столітті на честь винесення Стародавнього Хреста Господнього.

У Константинополі з давніх-давен існував звичай проносити Чесне Древо Хреста вулицями міста. Вважалося, що це захистить мешканців від усіляких хвороб. Інші назви свята: "Перший Спас", "Маккавей", "Маковий Спас", "Спас на воді", "Мокрий Спас".

У це свято збирають мед та мак, тому слід приготувати частування з цими двома інгредієнтами: пироги, булочки, млинці та пряники. Також святять воду, очищають колодязі від сміття, можна викопати ще й нові, на водойми йде хресна хода. Останній раз за рік можна помити худобу у водоймі, тоді вона не буде ще рік нічим хворіти.

З трав та квітів роблять обереги, вони називаються маковійчики. Зараз їх все частіше купують, але якщо хочете самі їх зробити, то вони мають складатися із 17 рослин, у тому числі:

Популярні новини зараз
Курс долара кине у розпач: вже затвердили Статус "дитини війни" та 15 тисяч на місяць: що потрібно робити Українцям чітко відповіли з приводу індексації пенсій "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще
  • м'ята;
  • Калина;
  • рута;
  • Календула;
  • Душиця;
  • Чорнобривці;
  • Чабрець;
  • Полин;
  • Головки маку.

Букет, мед, воду та мак беруть із собою та несуть до церкви, щоб освятити. Можна ще взяти хліб, сіль та хрін. Вважається, що ложка меду може допомогти одужати хворому. Букет може захистити будинок від злих парфумів. Сьогодні, навіть з огляду на всі смаколики, краще харчуватися скромно, це початок Успенського посту. Можна сьогодні викупатися у водоймі, але тільки в тій, яку освячують. Тоді вода буде цілющою. Є повір'я, що водою можна змити гріхи.

Для дівчат є добрий звичай вмиватися росою, яку збирають сьогодні з пелюсток троянд. Тоді шкіра буде молодою, рум'яною та свіжою. Обов'язково сьогодні виявите милосердя – нагодуйте бідного, допоможіть самотній жінці у важкій праці, віддайте одяг нужденному. Якщо не зробите це – накличете на себе хвацько.

українські пенсіонери залишаються бідними
українські пенсіонери залишаються бідними

Що не можна робити 1 серпня

1 серпня, як і будь-якого іншого дня, церква не схвалює і виступає проти лихослів'я та лайки, злості, заздрості та жадібності, помсти, розпачу. У велике свято забороняється ображатись, робити погані вчинки, вживати алкоголь. Не слід у цей день важко працювати – присвятіть час молитві та подяки. Заборона на роботу не стосується пасічників – вони можуть збирати мед.

Головна заборона дня – не можна шуміти та веселитися. У народі вважають, що якщо порушити заборону, то хвороби та проблеми переслідуватимуть до наступного Спаса.

Тим, хто постує, заборонено вживати скоромну їжу - м'ясо та м'ясні продукти, рибу, яйця та молочні продукти - до свята Успіння Богородиці, яке за новим календарем буде 15 серпня.

Успіння Пресвятої Богородиці
Успіння Пресвятої Богородиці

Нагадаємо, що дати Успенського посту будуть інші: коли починається у 2024 і що не можна їсти у ці дні, заборони.

Раніше ми повідомляли про Медовий, Яблучний та Горіховий Спас 2024: коли відзначатимемо і що означатимуть ці свята.