Цього дня церква відзначає перенесення до столиці Візантії з Єрусалиму мощів апостола від сімдесяти Стефанів.

Інші назви свята: Степан, Стефан, Сіновал. 2 серпня селяни закінчували покіс трави, збирали пізноквітучі трави, здійснювали охоронний обряд із кіньми.

Святий Стефан вважається захисником коней. Тому в цей день йому прийнято молитися за здоров'я тварин. Але проводили й різні обряди: коней напували срібною водою, щоб вони залишалися сильними, міцними та витривалими. Для цього у воду треба було покласти срібну монетку або пропустити через срібне сито. Потім воду для коня наливають у свою шапку, з якої вона і п'є.

У день святого Стефана коням треба дати відпочити, відвести до водоймища, добре викупати, розчесати гриви та хвости вплести їм яскраві стрічки або прикрасити квітами. Часто їм пропонують ще й різні смаколики.

Популярні новини зараз
ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів Курс долара кине у розпач: вже затвердили Статус "дитини війни" та 15 тисяч на місяць: що потрібно робити ТЦК побачить всіх: як чоловіки старшого віку намагаються уникнути мобілізації
Показати ще

Раніше монетку, яку використовували в ритуалі з кіньми, передавали від батька до сина, вірили, що з її допомогою можна було приборкати неслухняного коня. А виймали її зазвичай із ясел, вона там завжди зберігалася. Перед тим, як кидати її у воду для коня, треба було прочитати «Отче наш».

Цього дня можна багато веселитись, співати пісні, косити траву, працювати. А ще є звичай плести вінок. Уся родина має збирати трави у полі. Зазвичай вибирають цілющі і ті, які легко зустріти, але головне – щоб їх було 12. З таких трав та квітів плетуть вінок, несуть додому та вішають під іконами. Є повір'я, що він може захистити від застуди та зцілити від хвороб узимку. А якщо щось трапилося, можна заварювати трави з нього. Цілюща сила вінка зберігається до Іларіонова дня.

Що не можна робити 2 серпня

2 серпня, як і будь-якого іншого дня, церква не схвалює і виступає проти лихослів'я та лайки, злості, заздрості та жадібності, помсти, розпачу. Забороняється відмовляти у прохачому.

Триває Успенський піст, який розпочався 1 серпня та триватиме до свята Успіння Богородиці 15 серпня. У цей період забороняється бурхливо веселитися, а тим, хто постить, не можна вживати продукти тваринного походження.

Народні прикмети не радять у цей день працювати у саду та городі. Не слід у Степанів день проводити будь-які грошові операції, у тому числі брати або позичати - погана прикмета, яка може спричинити фінансові проблеми.

Людина, яка тримає гроші в руке
Людина, яка тримає гроші в руці

Нагадаємо, що дати Успенського посту будуть інші: коли починається у 2024 і що не можна їсти у ці дні, заборони.

Раніше ми повідомляли про Медовий, Яблучний та Горіховий Спас 2024: коли відзначатимемо і що означатимуть ці свята.