У понеділок, 5 серпня, православні християни святкують одне з найважливіших християнських свят - Преображення Господнє.

У народі вважалося, що в день перед Яблучним Спасом чи Преображенням Господнім варто зібрати врожай, який наступного дня потрібно освятити в церкві. Цього дня суворо заборонялося вживати яблука або страви з них, адже на Спас їх слід було їсти лише після освячення.

Також 5 серпня за новим церковним календарем православні віруючі згадують мученика Євсігнія Антіохійського.

Традиції та обряди

На Русі заклинали урожай, щоб нечиста сила не оселилася на них. У полі виходили рано-вранці з конопляним маслом, казали: " Мати Сира Земля! Вгамуй будь-яку гадину нечисту від привороту, обороту і лихого справи " , виливали на грунт трохи олії і повторювали на кожен бік світу. Потім пляшечку з маслом, що залишилося, розбивали об землю і всі розходилися по будинках. Але дорогою ще раз оглядали своє та сусідське поле, щоб жодного снопа не залишилося. Якщо щось залишилося, його забирав Житний дід і забирав туди, де до хліба ставилися з великою повагою. Хазяїна ж чекатиме неврожай наступного року.

Популярні новини зараз
Курс долара кине у розпач: вже затвердили Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень Гороскоп на тиждень 16-22 вересня для всіх знаків Зодіаку: небезпеки Водоліїв, блиск Левів та відпочинок Тельців Жінка зі США займалась сексом з 20 чоловіками: знайшла задоволення з одруженими
Показати ще

Селяни намагалися також знайти стебло, де одразу виросло кілька колосків, а якщо їх було 12, то такий колосок називали "житною маткою". Його зберігали до наступної весни, коли сіяли зерно, і житню матку кидали в землю для врожаю. А той, хто її знайшов, той і щастя віднесе додому. Житну матку зберігали з образами і вважалося, що вона може тричі допомогти, а потім сили в ній не буде.

За народними прикметами цього дня можна робити прибирання, працювати на городі та в полі. Традиційно 5 серпня готують страви із цибулею. Зв'язку цибулі також потрібно повісити в будинку - вважається, що тоді здоров'я буде міцнішим. Якщо ж поділитися частиною врожаю із сусідами, то можна позбутися хвороб, зокрема проблем зі спиною.

Що не можна робити 5 серпня

5 серпня церква виступає проти лихослів'я, лайки, пліток, злості, заздрості та жадібності, помсти, розпачу. Забороняється відмовляти у прохачому.

Триває Успенський піст – до свята Успіння Богородиці 15 серпня. Тим, хто дотримується посту, у цей час не можна їсти м'ясні та молочні продукти, яйця, рибу.

Успенський піст
Успенський піст

Нагадаємо, що дати Успенського посту будуть інші: коли починається у 2024 і що не можна їсти у ці дні, заборони.

Раніше ми повідомляли про Медовий, Яблучний та Горіховий Спас 2024: коли відзначатимемо і що означатимуть ці свята.