У вівторок, 6 серпня, віруючі українці відзначать православне свято – Яблучний Спас чи Преображення Господнє.

Як свідчать церковні перекази, одного чудового дня Ісус Христос з трьома своїми учнями піднявся на гору під назвою Фавор. Як тільки дістався він до самої вершини і безпосередньо зійшов на неї, він раптово перетворився.

У той момент неймовірною білизною засяяло його вбрання, і обличчя його також засяяло. І саме звідси з'явилося ще одне свято – Преображення Господнє. Він завжди нагадує віруючим про духовне очищення та вдосконалення. Крім того, світле свято має й іншу назву – Спас на горі.

Популярні новини зараз
Курс долара кине у розпач: вже затвердили Пенсіонерам готують круті зміни з новими сумами – виплати зростуть на 1500 грн Українцям чітко відповіли з приводу індексації пенсій Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Яблучний Спас 2024 року: традиції свята

Традиційно, з настанням Яблучного Спасу закінчується літо і настає час осені. Варто зазначити, що після цього свята справді стає прохолодно.

Цього дня прийнято святити у церкві яблука, а після обряду обов'язково слід зарахувати кілька штук на могили своїх родичів.

Уточнюється, що варто святити у храмі плоди та фрукти нового врожаю, мед, хлібні колосся. Такі колосся та насіння зберігають до наступної сівби. При цьому на Яблучний Спас готують пісні страви, де основним інгредієнтом є яблука.

Крім того, колись до свята відбувався "обряд засіву полів": на прохання господарів священик кропив орану землю святою водою. Цей обряд означав початок засіву.

Що не можна робити 6 серпня

6 серпня церква виступає проти лихослів'я, лайки, пліток, злості, заздрості та жадібності, помсти, розпачу. Забороняється відмовляти у прохачому.

У велике православне свято Преображення також забороняється:

  • займатися домашнім господарством, збиранням, ремонтом;
  • не можна працювати в саду та на городі;
  • заборонено шити, в'язати, вишивати;
  • не радять грати весілля – у це свято у церкві не вінчають.

Триває Успенський піст – до свята Успіння Богородиці 15 серпня. Тим, хто дотримується посту, в цей час не можна їсти продукти тваринного походження, але на Преображення віруючим є послаблення - можна їсти рибу і випити трохи вина.

На Другий Спас можна запросити гостей та почастувати їх освяченими яблуками, випічкою, але під час застілля не можна переїдати, шуміти та зловживати спиртним. У свято також не можна сваритися з близькими та відмовляти у допомозі нужденним.

Нагадаємо, що дати Успенського посту будуть інші: коли починається у 2024 і що не можна їсти у ці дні, заборони.

Раніше ми повідомляли про Медовий, Яблучний та Горіховий Спас 2024: коли відзначатимемо і що означатимуть ці свята.