В Україні триває дія військового стану, а також відбуваються заходи щодо загальної мобілізації. Громадяни можуть оскаржити до суду або звертатися до вищого керівництва у випадках порушення посадовими особами Територіальних центрів комплектування (ТЦК) та соціальної підтримки (СП) норм чинного законодавства.

Про це розповів народний депутат, член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

Працівники ТЦК. Фото: uanews
Працівники ТЦК. Фото: uanews

Зокрема, у нього запитали, як діяти, коли людей на вулиці затримують, садять в автобуси та відправляють на проходження військово-лікарської комісії за три години, щоб потім вони одразу опинилися на полігоні для навчань.

Спілкування з ТЦК, скріншот: YouTube
Спілкування з ТЦК, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Пенсія менша на 20%: про що пенсіонер має повідомити ПФУ Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати Прощайте, лоджії та "панельки": як виглядатимуть українські будинки після війни Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

"Я, як юрист, повинен чітко розуміти конкретну ситуацію. Якщо військовозобов'язаний був належним чином сповіщений про необхідність з'явитися на територію ТЦК і СП як людина, яка може бути мобілізована, була вручена йому повістка, а вона не з'явилася - то потім, у повній відповідності із законом, це дозволяє органам Національної поліції затримати людину, яка може бути оголошена у розшук, доставити до ТЦК та СП, відправити до відповідного тренінгового центру", - сказав Веніславський.

Водночас він визнав, що іноді працівники ТЦК допускають порушення законодавства.

Спілкування з ТЦК, скріншот: Facebook
Спілкування з ТЦК, скріншот: Facebook

"Інше питання, на превеликий жаль, що працівники ТЦК і СП - це живі люди, і нерви часом у них не витримують. Вони допускають порушення законодавства. Ми на це реагуємо як на рівні комітету, так і на рівні відповідного керівництва ТЦК і СП, у Міністерстві оборони, у Генеральному штабі, і всі випадки неправомірних дій перебувають на контролі. Проводяться відповідні службові розслідування. Якщо є підстави для реєстрації кримінальних проваджень - вони реєструються", - сказав Веніславський.

Федір Веніславський. Фото: скрін
Федір Веніславський. Фото: скрін

У зв'язку з цим, за його словами, кожна ситуація неправомірних дій працівників ТЦК та СП отримує належну оцінку.

"Якщо людина потрапила в ситуацію, яка, на його думку, пов'язана з неправомірними діями або з перевищенням посадових обов'язків посадовцем ТЦК та СП, або Національною поліцією, вона має право, як будь-який громадянин оскаржити ці дії до суду або до вищого керівництва. Можна написати нам на офіційну адресу комітету, офіційну адресу народних депутатів. Ми всі такі питання, коли отримуємо сигнали, порушуємо на рівні керівництва, проводяться службові розслідування та вони отримують належне реагування", - додав Веніславський.

Нагадаємо, в Україні скасували мобілізацію молодих хлопців із 18 до 25: але є нюанси.

Раніше повідомлялося, адвокати прояснили всі "новинки" 2024 року від ТЦК і Міноборони.

Також, майже мільйон чоловіків "залягли на дно" через мобілізацію: нардеп розповів про хабарі до 2 млрд гривень.