Цього дня православна церква вшановує апостола Матфія, який замінив Іуду Іскаріота, який зрадив Христа.

Інші назви свята: "Матфей", "Матвій непогожий", "Змієсос корів". Вважалося, що 9 серпня змій смокче корів, тож цього дня їх не виганяли на паству.

Так, люди справді вірили, що змії чіпляються зубами до вимені корів і так висмоктують молоко. Тому краще поберегти корівку і дотримуватися всіх прикмет, пов'язаних з цією твариною. Не доїть корову на людях і не ставте дійницю ні на що, інакше в неї пропаде молоко. Краще навіть не говорити скільки молока надоїли, бо корова може захворіти.

Популярні новини зараз
ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману Українцям чітко відповіли з приводу індексації пенсій "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Ще сьогодні треба винести на світанку глечик з молоком надвір, поки ще роса не зникла. Тоді удой корів буде добрий. Моляться і апостолу Матфію, його вважають покровителем заможних людей та торговців. Він може зменшити суєту і квапливість, які заважають укладати угоди. Жінкам потрібно годувати немовлят грудьми лише вдома, бо змія може причепити на вулиці. А ще дитині треба прикрити обличчя, щоби не осліп на вулиці.

Ще уникайте одного транспорту з каліками, вважається, що так і самі можете втратити кінцівки. З напоїв віддайте перевагу звичайному чаю, а не трав'яному, останній може бути отруйним.

Ще сьогодні іноді проводять ритуал, щоби повернути пам'ять. А зробити це можна було, бо то вірили, то це чаклуни забирають пам'ять. Щоб зняти таку порчу, треба набрати воду з семи джерел і ввечері, після заходу сонця, гріли воду і лили її над тазом на зіпсоване голову, не користуючись при цьому милом. Потім цю воду потрібно було вилити хрестоподібним струменем на землю, примовляючи такі змовні слова: "Воду зіпсовану в землю зливаю, спогади в голову рабу Божому (ім'я) повертаю. Буде пам'ять з ним назавжди і за всіх часів. Амінь". Потім її давали хворому, три ковтки, і треба 9 разів прочитати "Отче наш".

Порча, скріншот: YouTube
Порча, скріншот: YouTube

Що не можна робити 9 серпня

9 серпня, як і в інший день, церква не схвалює і виступає проти лихослів'я, лайки, пліток, злості та заздрості, жадібності, помсти, розпачу. Забороняється відмовляти у допомозі.

Триває Успенський піст – до свята Успіння Богородиці 15 серпня. Тим, хто дотримується посту, у цей час не можна їсти продукти тваринного походження.

Народні прикмети дня не радять чимось хвалитися - у майбутньому можете це втратити, не варто починати важливі справи, а також у жодному разі не можна йти в ліс - у цей день змії найбільш небезпечні, вони виходять на полювання і стають дуже агресивними.

Нагадаємо, що дати Успенського посту будуть інші: коли починається у 2024 і що не можна їсти у ці дні, заборони.

Раніше ми повідомляли про Медовий, Яблучний та Горіховий Спас 2024: коли відзначатимемо і що означатимуть ці свята.