В Україні триває дія військового стану, а також відбуваються заходи щодо загальної мобілізації. Так, з'явилася інформація, що в Україні зараз скасовується 88% штрафів від ТЦК.

Такі дані днями навів сервіс моніторингу судового реєстру Опендатабот, посилаючись на конкретні рішення.

Черга в ТЦК, скріншот: YouTube
Черга в ТЦК, скріншот: YouTube

Серед найбільш поширених причин, з яких судді скасовують такі штрафи, експерти вказують на відсутність доказів та порушення процедури, а також штраф за нормою, яка не існує на момент порушення.

Представники Опендатаботу наводять такі дані: "Щонайменше 34 справи з вимогою українців оскаржити штрафи від ТЦК розглянули українські суди з моменту впровадження нових норм щодо порушення правил військового обліку.

Популярні новини зараз
Пенсія менша на 20%: про що пенсіонер має повідомити ПФУ Арештовувати рахунки стане простіше: Нацбанк готує зміни Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Черга в ТЦК, скріншот: YouTube
Черга в ТЦК, скріншот: YouTube

У більшості з них — а саме у 30 справах — суди ухвалили рішення на користь позивачів та скасували штрафи. У чотирьох справах суди відмовили громадянам і залишили штрафи в силі».

Окрім цього, моніторинговий сервіс зазначає: "Найбільша кількість скасування стосуються порушень, які відбулися до набуття чинності змін у законі. Суди враховують, що закон не має зворотної дії — відповідно, не дозволяє покарати за давнє правопорушення за новими правилами.

Так, зокрема, сталося і в єдиній справі в реєстрі, де штраф від ТЦК оспорювала жінка, медик за спеціальністю. На момент, коли позивач отримувала медосвіту, обов'язки ставати на облік не було – тому суд скасував цей штраф.

Працівники ТЦК. Фото: uanews
Працівники ТЦК. Фото: uanews

Деталі нових судових реалій розповів адвокат Роман Симутін, який спеціалізується, зокрема, і на питаннях мобілізації.

"Відсутність доказів - це, наприклад, така ситуація, коли повістка надсилалася рекомендованим листом, але немає підтвердження отримання. Ситуація, коли стверджується, що повістка вручалася, але насправді не вручалася. Тобто немає доказів", - пояснює Симутін.

За словами адвоката, неіснуюча на момент порушення норма також дає підстави оскаржити штраф.

"Наприклад, повістка була виписана громадянинові у квітні і він не з'явився тоді в ТЦК. А якщо з'явився, наприклад, у червні (коли почало діяти нове законодавство – Ред), то до нього застосовується норма, яка почала діяти у травні", – каже Симутін.

До цього він додає: "Надалі оскаржувати штрафи не буде легким завданням. Все залежить від того, як ТЦК викладатимуть об'єктивну сторону, що вказуватимуть і на що посилатимуться, що вказуватимуть як порушення".

Крім цього, Симутін зазначає, що у разі відправлення повістки рекомендованим листом посадові особи повинні надати як доказ відправлення "корінець" повістки. "Буде таке, що його не надають", - уточнює адвокат.

Резюмуючи адвокат каже, що, за його інформацією, перші повістки поштою вже відправлені.

Нагадаємо, "Нерви не витримують": депутат пояснив, що робити, якщо ТЦК упаковують у бус.

Раніше повідомлялося, що не пройшов бойову підготовку, а вже відправляють на фронт: як за законом вийти із ситуації.

Також, доведеться отримати згоду ВЛК: скільки чоловікам дадуть відлежатися після операції.