В Україні продовжується дія військового стану, а також відбувається загальна мобілізація. Так, порушники мобілізаційного законодавства можуть одержати таку кількість штрафів, скільки видів порушень скоїли.

Наприклад, за неоновлення даних, за неперебування на військовому обліку, за неявку до ТЦК за повісткою.

Деталі можливих санкцій щодо ухилянтів пояснили адвокати Марина Бекало та Андрій Межирицький, які спеціалізуються, зокрема й у питаннях мобілізації.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

"Ті, хто не оновив свої персональні дані у встановлені терміни – їх дії будуть вважатися порушенням і це може бути перший штраф. Також очікується, що надсилатимуться повістки з позначкою "для оновлення персональних даних". Якщо буде неявка за повісткою, то це буде вже другий штраф. Найімовірніше, це буде штраф як за неявку за повісткою", – каже адвокат Марина Бекало.

Популярні новини зараз
В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення Будуть "чорні" дні та обстріли: тарологиня розповіла про долю українських міст Нові правила роздягнуть водіїв до нитки Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

За її словами, теоретично навіть ті, хто оновив свої персональні дані, пройшли ВВК, але змінили місце проживання, місце роботи та не оновили ці дані – це також може розглядатися як порушення правил військового обліку.

"Якщо ж військовозобов'язаний не оновив свої дані і не оновлює далі – це вважатиметься одним правопорушенням. Тобто щомісяця не накладатимуть штрафи через те, що громадянин не оновив свої дані. Кожна повістка та кожна неявка – це вже буде новим правопорушенням. . Можуть накладатися окремі адміністративні штрафи", - пояснює адвокат.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

За словами Марини Бекало, якщо сума штрафів перевищить 160 тис. грн, то стосовно громадянина можуть вжити крайніх заходів – заарештувати житло.

"Це крайні заходи. Я не думаю, що це широко застосовуватиметься. Насамперед, буде блокування банківських рахунків (для ухилянтів, які протягом 15 днів не сплатили штраф і подвоєний штраф), можливо, буде опис майна, де проживає порушник (майно описується з метою його реалізації та погашення штрафу), арешт транспортного засобу та обмеження виїзду за кордон. Обмеження діятимуть, поки штраф не буде сплачений.

За яких умов можуть позбавити права на керування транспортом
Обмеження у праві на керування транспортом є ще однією із санкцій, передбачених для ухилянтів.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

"Є певна процедура. Якщо військовозобов'язаний не з'являється за повісткою, ТЦК має правові підстави для звернення до поліції для реалізації адміністративного затримання та доставки до ТЦК та СП. Якщо поліція з якихось об'єктивних причин не може реалізувати це зобов'язання щодо доставки особи, вона Справляє до ТЦК звіт. У такому випадку ТЦК звертається з позовом до суду про тимчасове обмеження громадянина у праві на керування автомобілем.

Немає на військовому обліку: скільки разів оштрафують

"Насправді дуже багато тих, хто знявся з військового обліку і не став, змінив місце проживання, хто переїхав з тимчасово окупованих територій і навіть не зареєструвався як ВПО. Те, що людина не стала вчасно на військовий облік - це одне правопорушення. є таку людину не штрафуватимуть щомісяця. Штраф – від 17 тис. грн до 25 тис. 500 грн”, – каже Марина Бекало.

Візит до ТЦК, скріншот: Facebook
Візит до ТЦК, скріншот: Facebook

Можуть одразу штрафувати на 25 500 грн.

Адвокат Андрій Межирицький також каже, що порушника мобілізаційного законодавства може оштрафувати лише один раз за неоновлення даних.

"Однозначно один раз. Надавався час для того, щоб людина вчинила цю дію. Цього, наприклад, не було зроблено. Тобто було скоєно адміністративне правопорушення. За це вона буде притягнута до відповідальності. Усі. Його взаємини з державою вичерпані", — каже. Андрій Межирицький.

І додає: "Те, що людина не перебуває на військовому обліку – це порушення виявляється в момент встановлення особи. Відповідно, її ставлять на облік і штрафують за те, що вона самостійно цього не зробила. Далі штрафувати підстав немає".

За даними Межирицького, процедура обмеження у праві керування транспортом ще не запрацювала, хоча всі підстави для цього є.

Візит до ТЦК, скріншот: Facebook
Візит до ТЦК, скріншот: Facebook

"Але люди, які не оновили свої дані - вони можуть бути лише оштрафовані, позбавити права керування транспортом їх не можуть", - каже адвокат.

Щодо можливості відбирати житло – це, на думку Межирицького, технічно можливо. До цього він додає, що штраф за неоновлення даних може становити не 17 тисяч гривень, а 25500, оскільки це прописано в законодавстві.

Нагадаємо, адвокат Порошенко через поганий зір і тиск став непридатним до служби у ЗСУ, - ЗМІ.

Раніше повідомлялося, що перші штрафи від ТЦК: коли українців почнуть карати за порушення мобілізації.

Також, ТЦК ігнорує "Резерв+": як діяти.