Горіховий Спас – це вже третє подібне свято у серпні. І з 2024 року його відзначають 16 серпня.

Він знаменує закінчення одного з найважливіших постів у році – Успенського. Також Горіховий спас ще називають Хлібний Спас або Полотняний.

Це досить важливе релігійне свято, тому воно має не тільки велику кількість традицій, але й багато різних заборон. Тому ми вирішили розповісти вам, чого не можна робити в Горіховий спас, а що можна.

Горіховий спас 2024 рік: що не можна робити

Горіховий спас не такий популярний, як Яблучний або Медовий, тому відзначати його дуже урочисто не прийнято. До того ж, зазвичай це свято випадає на завершення всіх робіт на городі, і люди просто не мають часу урочисто відзначати його.

Популярні новини зараз
В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення Пенсія менша на 20%: про що пенсіонер має повідомити ПФУ Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати Будуть "чорні" дні та обстріли: тарологиня розповіла про долю українських міст
Показати ще

В Горіховий спас не можна відмовлятися від роботи. Також у наших предків вважалося, що у цей день у лісі можна зустріти нечисту силу, тому ходити туди без оберегу, було заборонено.

Так само в Горіховий спас не можна відмовляти в їжі нужденним і мандрівникам.

Горіховий спас 2024 рік: що потрібно зробити в цей день

Раніше вважалося, що в Горіховий спас торгівля особливо добре, тому традиційно в це свято влаштовували різні ярмарки.

Так само, якщо на Медовий спас треба святити мед, на Яблучний – яблука, то не складно здогадатися, що потрібно приносити до церкви Горіховий спас.

Але, крім горіхів, до церкви було прийнято приносити хліб і гілки горіхового дерева. Останні у цей день, за повір'ями, отримували магічні властивості та діяли як обереги.

Так само, на Горіховий спас було прийнято пекти хліб із нового врожаю. Після цього його святили, і подавали на стіл, як головну страву. У народі про це говорили: "Третій Спас хліба припас".

Так само в Горіховий спас зазвичай закінчувався Успенський піст, а це означало, що побалувати себе можна вже не тільки хлібом, а й усім, чого душа забажає.

Нагадаємо про Успіння Пресвятої Богородиці-2024: коли зазначають, історія, традиції та головні заборони свята.

Раніше ми повідомляли про Медовий, Яблучний та Горіховий Спас 2024: коли відзначатимемо і що означатимуть ці свята.