За церковним календарем цього дня справляють Успіння Пресвятої Богородиці. Інші назви свята: "Успіння", "Велика пречиста", "Спожинки", "Дожинки".

До середини серпня закінчувалися жнива хлібів, звідси й пішла назва свята. Назви можуть бути різні: Спожинки, Обжинки, Досівки, Успіння. Але сенс у наших краях один – прибрати врожай та піти на службу, помолитись Богородиці.

Обов'язково треба поставити свічки, згадати рідних та близьких. Найбільше Божа Мати слухає молитви за дітей, тому попросіть їм здоров'я, удачі та щастя. Не забувайте і про жебраків – почастуйте обідом, подаруйте щось, щоб порадувати.

Богородиця асоціювалася з Матір'ю Землею, тому багато традицій враховують це. Збираються сьогодні на найвищому місці, треба тримати в руках піднятих ікону Діви Марії та читати їй молитви. Вдома теж вішають її обличчя, це принесе мир та спокій, а також допоможе хворому.

Популярні новини зараз
Чоловік захворів на рак через інтим, але ні про що не шкодує: "Я надто багато веселився" Періодична повірка квартирних лічильників: хто має право проігнорувати процедуру Українцям радять берегти серця та голови: магнітні бурі накриють у вересні Соцвиплати призначатимуть по-новому: українців попередили про важливу зміну
Показати ще

Сьогодні прийнято працювати: робити заготівлі, працювати по дому, у полі та на городі, рубати дрова, теслювати. Також дівчатам можна підрізати волосся, тоді коса буде міцна та довга. А відрізані пасма треба зберегти до Покрови, а потім спалити.

Освятіть хрестик: зніміть і зануріть у святу воду. Та вода, яка з нього стікатиме, вилікує від усіх недуг. Також слід спекти хліб зі свіжого борошна, додати до нього родзинки та горіхи, пригостити всю сім'ю та вагітних. Якщо жінка в положенні побажає вам здоров'я та удачі, то все здійсниться. Але якщо до 12-го дня вона не з'явилася, то хліб треба віддати жебракам у церкві.

Якщо в будинку є дівчина на виданні, її мають вбрати заміжні родички чи подруги, дати щось своє. Раніше такі дівчата збиралися разом на центральній площі та водили хороводи. А хлопці дивилися на них та обирали собі найкращу – їй дарували іконку Божої Матері. Але щоб не образити хлопців, дівчата брали подарунок, але нічого не давали натомість. Це означало, що хлопець не сподобався.

З'їжте сьогодні злаки та мед, тоді весь рік проживете у багатстві та ситості. А якщо з'їсте хліб із сіллю, які освятили в храмі натще, то позбавитеся різних недуг. Але якщо впустіть хоч маленький шматочок – чекайте на хвороби.

Домашній хліб на кефірі, скріншот: YouTube
Домашній хліб на кефірі, скріншот: YouTube

Що не можна робити 15 серпня

15 серпня церква виступає проти лайки, агресії, пліток і наклепу, заздрощів і жадібності, помсти, розпачу. У велике свято забороняється працювати, особливо виконувати жіночу роботу - прибирати, прати, готувати, займатися рукоділлям, не слід брати до рук ріжучі предмети, палити багаття, веселитися, стригти волосся.

Категорично заборонено поганословити - вважається, що за це Бог карає заїканням, немотою чи втратою пам'яті. Також у народі кажуть, що у цей день не можна ходити босоніж по росі - за повір'ям, це пролиті Богородицею сльози, які роблять землю гіркою і від цього можна захворіти.

Нагадаємо про Успіння Пресвятої Богородиці-2024: коли зазначають, історія, традиції та головні заборони свята.

Раніше ми повідомляли про Медовий, Яблучний та Горіховий Спас 2024: коли відзначатимемо і що означатимуть ці свята.