В Україні триває дія військового стану, а також відбуваються заходи щодо загальної мобілізації. Є інформація, що військовозобов'язаним доводиться довго стояти у черзі, щоб потрапити до ТЦК та СП, бо ті працюють по два дні на тиждень.

Один із українських телеканалів із міста Луцьк розібрався, до чого призвела погано організована робота військкоматів.

Черга в ТЦК, скріншот: YouTube
Черга в ТЦК, скріншот: YouTube

За інформацією журналістів, співробітники військкомату проводять "своїх людей" без черги, поки інші відвідувачі по кілька годин чекають на прийом. Деякі заходять до ТЦК у супроводі працівника ТЦК, який спеціально зустрічає їх, і кажуть, що прийшли за попередньою домовленістю за оформленням відстрочки.

Автори сюжету наголошують, що у військкомат без черги можуть потрапити люди "за доброї посади" і якщо назвуть на вході потрібні імена та прізвища співробітників ТЦК, з якими у них призначено зустріч. Іншим доводиться товпитися в коридорі, чекаючи виклику.

Популярні новини зараз
Пенсія менша на 20%: про що пенсіонер має повідомити ПФУ Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Черга в ТЦК, скріншот: YouTube
Черга в ТЦК, скріншот: YouTube

"Схеми" ТЦК: як пройти у військкомат без черги

Черги до ТЦК та СП — одна з численних проблем, з якими стикаються військовозобов'язані. Особливо це стало помітно після ухвалення закону про мобілізацію, коли всі чоловіки віком 18-60 років мали з'явитися до ТЦК протягом 60 днів, щоб оновити облікові дані.

Вже тоді очевидці розповідали, що деяким, чекаючи на прийом, доводиться буквально ночувати під стінами військкоматів, а іншим — наприклад, відомим блогерам — дають можливості пройти без черги у супроводі співробітників ТЦК, голосно називаючи прізвище та ім'я людини.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Подібні випадки трапляються не лише у Луцьку. За словами адвоката Олега Леонтьєва, в одному із львівських міських ТЦК військовозобов'язаним за певну суму пропонують "вирішити" питання без тривалого очікування.

"Я ходив оновлювати дані спочатку через ЦНАП - хотів побачити, як усе працює, потім пішов у військкомат. ТЦК працюють 3 дні на тиждень, електронна черга - не працює. У живій черзі - по 200 осіб. Потрібно відмічатися там зранку і ввечері. Якщо не відмітився - вилітаєш із черги. І поки стоїш і чекаєш, коли зможеш потрапити в ТЦК, поруч ходять якісь люди і тихенько пропонують за 1200 доларів усе «порішати». Мені не вдалося з'ясувати, пов'язані вони з військкоматом чи просто шахраї. Але це не все, що я побачив. Коли я стояв у черзі в ТЦК, до входу підходили по двоє військовозобов'язаних, до яких виходив якийсь чоловік із військкомату і давав телефон, один із військовозобов'язаних слухав, що говорили на тому кінці дроту, і потім заходив у ТЦК. Я не знаю, чим займаються ДБР, поліція, але це все настільки відкрито відбувається. Це один із центральних ТЦК у Львові", - розповів адвокат Олег Леонтьєв.

Експерт зазначає, що таким чином працюють не всі військкомати. В іншому львівському ТЦК є електронна черга, і все відбувається за правилами.

Візит до ТЦК, скріншот: Facebook
Візит до ТЦК, скріншот: Facebook

Ажіотаж біля ТЦК – погана організація роботи військкомів

Окрім спроб "договоритися" з військкоматом, деякі військовозобов'язані вдаються до інших хитрощів. Так, наприклад, одна з читачок Фокусу розповіла, що її дружину направили повістку з'явитися до ТЦК. Чоловікові дали тиждень, щоб принести всі необхідні довідки та оформити відстрочку — має проблеми зі здоров'ям. Однак потрапити за тиждень до військкомату не вдалося, оскільки електронну чергу в ТЦК розписано на місяці вперед, а в живій черзі потрібно провести жодну добу. Тоді військовозобов'язаний вирішив підійти на вулиці до поліцейських та повідомити, що він ухиляється від призову. Чоловіка доставили до військкомату, завдяки чому він вчасно оформив відстрочку.

Адвокат вважає, що проблема з чергами у військкоматах пов'язана із погано організованою роботою ТЦК. З цієї причини у ЗМІ з'являються подібні історії.

Візит до ТЦК, скріншот: Facebook
Візит до ТЦК, скріншот: Facebook

"Звичайно, такі випадки бувають, проте об'єктивно визначити, що це корупція - вкрай важко. Самі по собі черги перед військкоматами - це наслідок погано організованої роботи. З одного боку, нам розповідають, що військкомати працюють цілодобово, з іншого - ми бачимо, що вони працюють по два дні на тиждень, а під час повітряних тривог закриваються. І фактично, штучно створюють ажіотаж із військовозобов'язаних під стінами ТЦК. Але, ані СБУ, ані прокуратура на це не звертають уваги", — резюмує юрист.

Нагадаємо, мобілізація з 18 років: нардеп розповів про зниження мобілізаційного віку.

Раніше повідомлялося, що ігнорування штрафів від ТЦК: адвокат розповів про наслідки.

Також, пускають лише за паспортом із позначкою: в Україні запровадили обмеження.