Для отримання відстрочки від мобілізації під час навчання необхідно дотримуватись певного порядку. Відстрочка надається на термін дії законних підстав, але не довше, ніж діє мобілізація, встановлена указом президента. Це стосується студентів, які здобувають вищу освіту на денній формі навчання.

Якщо мобілізацію продовжують указом президента, потрібно повторно подавати заяву до ТЦК та СП. Це означає, що кожного разу після продовження мобілізації необхідно оновлювати дані і підтверджувати право на відстрочку.

Візит до ТЦК, фото: Unian
Візит до ТЦК, фото: Unian

Процедура отримання відстрочки виглядає так:

  1. Військовозобов’язані подають заяву на ім’я керівника комісії районного ТЦК та СП або його відділу. Заява має містити обґрунтування права на відстрочку.

    Популярні новини зараз
    Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
    Показати ще
  2. Разом із заявою необхідно надати документи, що підтверджують підстави для відстрочки (наприклад, довідку про навчання), або їх копії.

  3. Заява повинна бути офіційно зареєстрована.

  4. Комісія при ТЦК розглядає законність підстав і ухвалює рішення. Процес розгляду триває до семи днів.

  5. Якщо рішення позитивне, видається довідка із зазначенням терміну відстрочки. Якщо відмовлено, військовозобов’язаний отримує письмове повідомлення із зазначенням причин відмови. Це рішення можна оскаржити в судовому порядку.

Студент / фото: Pixabay
Студент / фото: Pixabay

Якщо студент офіційно працевлаштований, це не вплине на можливість ТЦК знайти його. Важливо також пам'ятати, що військовозобов’язаний має бути на обліку в університеті, і саме через навчальний заклад можуть надійти виклики з ТЦК та СП.

Нагадаємо, не пройшов бойову підготовку, а вже відправляють на фронт: як згідно з законом вийти із ситуації

Раніше ми писали про те, що перетворили на змагання: ТЦК зізналися, які авто найчастіше зупиняють

Крім того, Знай.ua повідомляв, на багато не розраховуйте: яку відстрочку отримають чоловіки через перелом