Українці, які досягли 17-річного віку, повинні стати на військовий облік, що є важливою умовою мобілізаційного законодавства. За порушення цих вимог передбачена адміністративна відповідальність. Але як бути, якщо обставини заважають виконати цей обов'язок вчасно?

Адвокат Юрій Айвазян прокоментував таку ситуацію на порталі "Юристи.UA". Один із користувачів сайту розповів, що йому виповнилося 17 років у 2021 році, і він мав стати на облік, але через початок бойових дій у 2022 році не зміг зробити це вчасно. Тепер він турбується, чи може це призвести до штрафу.

Призовники. Фото: Українські новини
Призовники. Фото: Українські новини
Призовники. Фото: Українські новини

Адвокат пояснив, що взяття на облік мало відбутися в період з січня по березень 2021 року, як це передбачено для громадян, яким виповнюється 17 років. Однак порушення відбулося в особливий період, коли ситуація дещо змінюється. Пройшов термін притягнення до відповідальності за старими правилами, і за новими нормами штраф може бути накладений лише відповідно до чинного законодавства.

Юрій Айвазян також наголосив, що керівник ТЦК має право винести постанову про притягнення до адміністративної відповідальності тільки у присутності громадянина. Якщо ж відразу вимагають сплатити штраф без дотримання всіх процедур, це може бути шантажем з боку представників військкомату.

Популярні новини зараз
Магнітні бурі вдарять з новою силою: які дні найнебезпечніші Мобілізованим оголосили важливе нововведення Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Нагадаємо, Чоловікам дали можливість отримати онлайн-відстрочку в "Резерв+"

Раніше ми розповідали про Мобілізацію з 18 років: нардеп розповів про зниження мобілізаційного віку

Також, Доведеться чергувати під ТЦК: українцям приготували випробування