Деякі категорії населення мають право на відстрочку від мобілізації, зокрема й люди з інвалідністю. Але навіть для них це право не завжди є автоматичним і безпроблемним.

Відповідно до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", люди з інвалідністю мають право на відстрочку від служби. Проте через те, що електронний Реєстр військовозобов’язаних досі не працює на повну силу, ці громадяни змушені кожні 90 днів особисто приходити до ТЦК для продовження відстрочки.

Люди з інвалідністю, кадр з відео
Люди з інвалідністю, кадр з відео

Ця ситуація викликає значні незручності для людей, які вже мають обмежені фізичні можливості. Вони змушені стояти в чергах, витрачати час та зусилля, аби кожні три місяці підтвердити своє право на відстрочку.

Проблема полягає в тому, що цифрова команда Міністерства оборони поки що не змогла повністю реалізувати положення закону про автоматичне надання відстрочки для тих, хто має на це право. В ідеалі, відомості про людей з інвалідністю мали б автоматично передаватися з відповідних державних реєстрів (як-от реєстри Мінсоцполітики чи Пенсійного фонду) до системи ТЦК. Це дозволило б уникнути необхідності особистої присутності в ТЦК для продовження відстрочки.

Популярні новини зараз
Періодична повірка квартирних лічильників: хто має право проігнорувати процедуру Українцям радять берегти серця та голови: магнітні бурі накриють у вересні Водійські права стануть недійсними: коли і чому варто отримати нові документи Українці можуть платити за газ, світло, воду та тепло лише половину ціни: кому дадуть знижку
Показати ще

Проте, на сьогодні ця система не працює. Для прикладу, багато військовозобов’язаних з інвалідністю, які подали документи до ТЦК, отримали відстрочку на 90 днів. Термін цієї відстрочки сплив 12 серпня 2024 року, і знову треба звертатися до ТЦК для її продовження до 9 листопада. І так триватиме доти, доки не будуть запроваджені відповідні цифрові інструменти.

Міністерство оборони працює з відповідними державними реєстрами, але коли ці роботи завершаться – невідомо. У той час, коли здорова людина, яка має бронь від мобілізації, може скористатися цифровими послугами, такими як "Дія", люди з інвалідністю змушені чергувати під ТЦК.

Нагадаємо, Без штрафів не обійтись: кого змусять платити за старий паспорт

Раніше ми розповідали, що Чоловікам влаштують нову перевірку: вже отримали дані

Також, Мобілізація заброньованих: яку лазівку знайшли ТЦК