Україна готується до посилення контролю за видачею лікарняних листів. Відтепер усі медичні висновки про тимчасову непрацездатність, які видають лікарі, будуть ретельно перевірятися представниками Пенсійного фонду України із залученням уповноважених лікарів.

Це означає, що лікарняний, який ви отримаєте, не буде автоматично прийнятий як обґрунтований, адже за ним можуть прискіпливо перевірити правдивість медичного висновку.

Згідно з новим законопроєктом Кабінету Міністрів України №11418, передбачено введення терміну «уповноважений лікар», який буде займатися саме перевірками обґрунтованості видачі та продовження лікарняних листків. Це нововведення спрямоване на боротьбу з можливими випадками шахрайства у сфері соціального страхування, коли працівники отримують лікарняні листи без реальних підстав.

Лікар, який виписує лікарняний
Лікар, який виписує лікарняний

Особливо актуальною ця реформа стала в умовах воєнного стану, коли паперові лікарняні листки знову стали підставою для отримання допомоги. У зв'язку з цим лікарі та медичні установи мають бути готові до можливих перевірок, які можуть торкнутися кожного виданого ними документа.

Популярні новини зараз
Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Для тих, хто працює за сумісництвом або поєднує трудову діяльність із підприємництвом, важливо розуміти, що підставою для призначення допомоги буде лише належним чином завірена копія паперового лікарняного. Якщо ці вимоги не будуть дотримані, працівники ризикують залишитися без фінансової допомоги.

ПФУ також планує посилити відповідальність лікарів, які видають необґрунтовані медичні висновки. Лікарі, які працюють у приватному секторі, також не залишаться осторонь і будуть зобов’язані дотримуватися нових вимог.

Для працівників та роботодавців це означає, що правила стають жорсткішими, і тепер лікарняний відпустка може потребувати більше зусиль для її підтвердження. Лікарям доведеться бути особливо уважними, щоб уникнути можливих санкцій за помилки чи недбалість.

Нагадаємо, Військовий облік у ТЦК за новими правилами: стануться важливі зміни

Раніше ми розповідали, що Знову йти до ТЦК: багатьох українців перевірять на придатність до служби

Також, В Україні змінили правила призову: 16-річних реєструють разом з паспортом