В Україні було скасовано статус "обмежено придатний" до військової служби, що зумовило необхідність проведення повторної військово-лікарської комісії (ВЛК) для всіх, хто раніше мав цей статус. Зміни ввели законопроект № 3621-9, який набрав чинності 21 березня 2024 року.

Юрист Андрій Топчій пояснив, що відтепер всі громадяни, визнані "обмежено придатними", повинні пройти повторний медичний огляд протягом дев’яти місяців. Це стосується навіть тих, хто проходив ВЛК лише півроку тому. Без цього огляду, мобілізація таких осіб не може бути проведена.

Чоловік, який проходить ВЛК
Чоловік, який проходить ВЛК

Тепер ВЛК видає лише два види висновків: "придатний" або "непридатний" до служби. Серед придатних буде додаткова класифікація на тих, хто може служити в усіх військових підрозділах та на тих, хто має право на виконання завдань лише в допоміжних підрозділах.

Всім, хто раніше отримав статус "обмежено придатний", потрібно пройти повторну ВЛК до 4 лютого 2025 року. Це стосується як чоловіків, так і жінок, що перебувають на військовому обліку та підлягають мобілізації.

Популярні новини зараз
В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення Мобілізованим оголосили важливе нововведення Прощайте, лоджії та "панельки": як виглядатимуть українські будинки після війни Будуть "чорні" дні та обстріли: тарологиня розповіла про долю українських міст
Показати ще

ВЛК. Фото: Мілітарний
ВЛК. Фото: Мілітарний

Очікується, що ці зміни спростять процедуру визначення придатності до служби, допоможуть військовозобов'язаним зрозуміти свій статус та можливі підрозділи для служби. Повторний огляд також врахує зміни в здоров’ї осіб, які могли бути визнані обмежено придатними через певні медичні показники.

Нагадаємо, за помилки ТЦК заплатять ухилянти: як штрафуватимуть чоловіків з 17 липня

Раніше ми писали про те, що співробітники ТЦК відразу помітять: що треба знати про електронний та паперовий військовий квиток

Крім того, Знай.ua повідомляв, повістки поштою: кому ТЦК надішле листа в першу чергу