Тим, хто не оновив свої облікові дані до 16 липня, загрожують великі штрафи від 17 до 25,5 тисяч гривень. Але деяких українців можуть покарати помилково. Адвокат Роман Кичко пояснив, що тепер повістки будуть надсилати поштою, і не потрібен підпис отримувача. Лист буде вважатися отриманим автоматично, навіть якщо адреса вже не актуальна.

Кичко прогнозує, що багато людей отримають штрафи незаконно через помилки військкоматів. Наприклад, помилкові відмітки в облікових даних, неправильні формулювання або посилання на закон. Теперішні ТЦК штрафують людей за свої ж помилки, і ніхто раніше не пояснював, як це все працює.

Чоловік, який проходить ВЛК
Чоловік, який проходить ВЛК

Проблеми будуть також через неналежне проходження військово-лікарської комісії (ВЛК). Під час воєнного стану висновок ВЛК діє рік, а в мирний час – п'ять років.

Але проходити ВЛК потрібно після отримання повістки. Кичко знає випадки, коли ТЦК не видавали повістки на ВЛК, а потім хотіли оштрафувати за непроходження комісії. Це незаконно.

Перевірка ТЦК, скріншот: YouTube
Перевірка ТЦК, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Вже ніхто не сховається: військовозобов’язаних внесуть до єдиного реєстру – ТЦК дізнається про все На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще

Штрафувати можна тільки якщо була повістка, а людина не з'явилася. Юрист закликав уважно читати, що пише ТЦК у постанові. Начальники мають вказати на конкретне порушення, а не просто на загальне порушення правил обліку.

Нагадаємо, бізнес та армія України на межі: наслідки будуть плачевні

Раніше ми писали про те, що кримінальна справа і мобілізація: українцям зробили важливе пояснення

Вам буде цікаво дізнатися мобілізація за новими правилами: що обіцяють українцям